Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Bugün iftarda Gaziantep’teyiz

Artık yavaş yavaş bayram hazırlığı başladı. Ramazan'ı bitirmeden bir akşam da dillere destan Gaziantep sofrasında iftarımızı yapalım diye düşünerek, sizinle Gaziantep ziyaretimde öğrendiğim muhteşem lezzette üç yemeğin tarifini paylaşıyorum. Umarım beğenirsiniz.

ANTEP YEMEKLERİNİN FARKI
Hemen hemen herkesin damak tadına hitap eden Gaziantep yemeklerindeki lezzetin sırrı, yemek pişirenlerin tecrübe ve becerisinden kaynaklanıyor.
Yörede doğal şartlarda üretilen bitkisel ve hayvansal ürünlerdeki yüksek aroma ve tadın da bu lezzette payı bulunuyor.
Gaziantep mutfağının yoğurtlu yemeklerinde safran veya nane, bazı yemek ve çorbalarda tarhun, ciğer kebabında kimyon, aşurede rezene, sütlaçta tarçın kullanılır.
Gaziantep mutfağında yedi çeşit ekşi bulundurulur.
Bugünlük benden bu kadar. Bana dilediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah. com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

ZERDE SÜTLAÇ

1 lt. süt
1 kahve fincanı pirinç
2/3 bardak kaynar su
1 su bardağı pirinç
8-10 bardak su
4 su bardağı şeker
1-2 yemek kaşığı gül suyu
1 yemek kaşığı safran
YAPILIŞI: Sütlaç için sütü kaynatın. Yıkadığınız pirinci ekleyip pişirin. Kaselerin yarısına kadar paylaştırın. Zerde için; pirince su ve bir bardak şeker ekleyerek ocağa alın. Kaynayınca altını kısın ve üç bardak şeker ekleyin. Bir yemek kaşığı safranı iki-üç yemek kaşığı sıcak suya ıslayın, safranlı suyu süzgeçten geçirin. Sarı suyu zerdenin üzerine ekleyip kaynatın. Gül suyunu ilave edin. Sütlaçların üzerine zerdeleri dökün.

PİRPİRİM AŞI

1 kase haşlanmış börülce
1 kase haşlanmış nohut
1 kase haşlanmış yeşil mercimek
3 yemek kaşığı bulgur
1 adet kuru soğan
1 adet limon
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı kuru nane
Pul biber
1 tutam pirpirim (semiz otu)
Tuz
Yarım çay bardağı sıvı yağ
YAPILIŞI: Önce bir tencereye sıvı yağ bırakılır. Üzerine kuru soğan, ince ince kıyılıp eklenir ve pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine salça eklenir, bir-iki salçayla kavurulunca yeteri kadar su bırakılır. Benim kuru baklagillerim haşlanmış dolapta hazır olduğu için hemen alıp kullandım. Eğer hazırda yoksa bu malzemeleri önceden haşlamanız gerekir. Sonra bulgur eklenir, bulgur biraz pişince sırasıyla börülce nohut ve en son da yeşil mercimek eklenir ve özleşmesi beklenir. Sonra limon sıkılıp eklenir. Pirpirimler yıkanır ve en son eklenir. Nanesi de yeterince bırakılır. Acı sevenler acı pul biber ekleyebilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA