Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İLKER GEZİCİ

Çanakkale Savaşı'na bu oyunla yakından bakılıyor

Kahramanlık hikayeleriyle büyüdüğümüz Çanakkale Savaşı'nın 100'üncü yılı 'Geçilmez' oyunuyla sahneye taşınıyor. Mustafa Kemal'i Kutay Şahin'in canlandırdığı oyunda kahraman şehitlerimiz de anılıyor

Türk ve dünya tarihi için önemli sonuçlar doğuran, kahramanlık hikayeleriyle dolu Çanakkale Savaşları; 100'üncü yılında 'Geçilmez' oyunuyla yadediliyor. Küçükçekmece Belediyesi'nin desteğiyle hayata geçirilen oyun, bu ayın başından itibaren Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi'nde sahneleniyor. Yapımcılığını Faruk Boyacıoğlu, danışmanlığını Mevlana İdris ve yönetmenliğini Nurullah Tuncer'in yaptığı oyunda; Çanakkale'nin neden geçilmez olduğu anlatılıyor ve kahraman şehitlerimiz anılıyor. Bugüne kadar yapılmış en büyük multimedya destekli gösteri olan 'Geçilmez', 50 oyuncu ve 30 teknik personel olmak üzere 80 kişilik dev kadrosuyla dikkat çekiyor.

DUYGUSAL ARKA PLANI VAR

Gösteride, anlatı tekniklerinin imkanları zorlanarak heykel, çini, desen, gravür, rölyef, mimari, resim, ebru ve hat gibi sanatlardan da aktif olarak yararlanılmış. O günkü milletimizin manevi, estetik ve folklorik değerleri, bir bütün olarak performansın duygusal arka planını oluşturuyor. Mehmet Akif dışında, döneminin üç kıtaya hükmeden son padişahı Abdülhamit Han ve bir Osmanlı kurmay subayı olan Mustafa Kemal, sahnedeki ana karakter olarak yer alıyor.

KİTAP MAKETİ DİKKAT ÇEKİYOR
Çanakkale Savaşı'nın önemli tüm unsurlarına yer verilen gösteride; İngiliz Deniz Kuvvetleri Komutanı Winston Churchill, Nusret Mayın Gemisi, Seyit Onbaşı, Kınalı Hasan, annesi ve evlenemediği Elif, coğrafyamızın her yerinden herkes sahnede beliriyor. Sahnenin merkezinde ise Çanakkale Şehitleri Anıtı ve açık vaziyette duran dev bir kitap maketi yer alıyor. Her şeyin içinden çıktığı bir metafor olarak kullanılan bu kitabın ayracında ise Mehmet Akif Ersoy yer alıyor. Ersoy'u oyunda Mürşüt Ağa Bağ canlandırırken, Mustafa Kemal'e Kutay Şahin, 2. Abdülhamit'e de Adnan Kürkçü hayat veriyor. Oyunda, 100 yıllık savaşa yakından bakılıyor.

TÜRKİYE İÇİN SARSICI BİR İLK!
Yapımcı Faruk Boyacıoğlu, "Mehmet Akif Ersoy'un nefesinden sislerle kaplı 100 yıla bazen bir kitap ayracından bazen de Gelibolu Mevlevihanesi neyzenlerinin yürüyüşlerine tanıklık ederek bakmaya çalıştık" dedi. 'Geçilmez' gösterisinin danışmanı Mevlana İdris ise "100 yıl önce Çanakkale'de savaşıp toprağa düşen şehitlerimizi hatırlama/ anmaya dönük bir gösteri hazırlamaya çalıştık. Türkiye için sarsıcı bir ilk ama bir şey yaptık diyemeyiz, vefa temelli bir yorum bu..."diye konuştu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA