Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İLKER GEZİCİ

'Türkiye'deki önyargılar Hollanda'dan fazla'

'Yerli Yersiz' adlı gösterisiyle adından söz ettiren Nilgün Yerli, "Türkiye'deki önyargıların Hollanda'dan fazla olduğunu görünce bu oyunu Türkiye için yazdım" diyor

Bugüne kadar Hollanda'da ve Avrupa'nın çeşitli şehirlerinde kendi yazıp oynadığı sekiz oyun sahneleyen Nilgün Yerli, önceki akşam 'Yerli Yersiz' adlı gösterisiyle Zorlu Center Drama Sahnesi'nde ilk kez Türk izleyicilerle buluştu. Oyunda kendi yaşam hikayesinden tecrübeler paylaşan Yerli; önyargıları yıkmayı ve karşılıklı önyargılara sahip kültürler arasında köprü kurmayı hedefliyor. Sanatçı, oyunlarını mizahi bir dille sahnelerken, müziklerle de zenginleştiriyor. 90 dakikalık kabarede Neşet Ertaş'tan 'Misket', 'Neredesin Sen' ve bu oyun için özel olarak yazılan 'Toprak' isimli şarkıyı seslendiren sanatçı; gülüyor, güldürüyor ve en çok da düşündürüyor.

RAHİBELER BÜYÜTMÜŞ

Kendisini gerçek bir dünyalı olarak tanımlayan Nilgün Yerli, Kırşehir'de doğmuş. 10 yaşındayken öğretmen babasının görevi dolayısıyla ailesinin Hollanda'ya yerleşmesiyle farklı kültürlere ilk adımı atmış. 15'indeyken annesini bir trafik kazasında kaybeden, babasının da beyin kanaması geçirdikten sonra Türkiye'ye dönmesiyle yalnız kalan Yerli; rahibelerle yetişip eğitimini tamamlamış. Esas aydınlanmasını da bu sayede yaşamış. "Dünyaya bakışım değişti. Hayat felsefemi orada oluşturdum. Dünya benim vatanım, insanlık benim ailem, sevgi benim dinim diye kendime felsefe edindim. Her şeyin kaynağının sevgi olduğunu anladım" diyen Yerli, bir taraftan çalışıp bir taraftan üniversitede ekonomi okurken, bir Türk arkadaşıyla 'Turkish Delight' (Türk Lokumu) adlı bir tiyatro grubu kurarak sahne kariyerine başlamış.

HOLLANDA'DA 280 GÖSTERİ

Hollanda'dayken insanların kendisinin Türk olduğunu öğrendikten sonraki tavırları ve önyargıları sebebiyle kendisini en iyi sahnede ifade edeceğine inanan Yerli, bu sebeple öncelikle grubuyla önyargıları yıkmak üzerine oyunlar sahnelemiş. 1993'ten sonra yolculuğuna yalnız devam etme kararı almış. Şimdiye kadar neden Türkiye'de gösteri yapmadığını sorduğumda, "İhtiyaç duymadım" diye yanıtlayan Nilgün Yerli, sözlerine şöyle devam etti: "Ben Hollanda'da senede 280 gün gösteri yapıyorum. 'Türkiye'de önyargı yok' diye düşünüyordum. Geçen sene Konya'da 'Bir Nefes Bin Ses' festivalinde bir gösteri yaptım. Bir baktım ki, buradaki önyargılar oradakinden daha fazla. Bu oyunu da Türkiye için yazdım zaten."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA