Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İLKER GEZİCİ

Hz. Ömer'in hayatı tiyatro sahnesinde

Adaletiyle bilinen İslam dünyasının ikinci halifesi Ömer bin Hattab, tiyatro sahnesinde... 19 Eylül'de KarART Kültür Sanat tarafından, Cennet Kültür Merkezi'nde perdelerini açan oyun; Hz. Ömer'in kişisel yönlerini anlatan biyografik özelliğinin yanı sıra, İslam halifeleri Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali'yi aynı anda sahnede göstermesi bakımından da önem taşıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla hayata geçen 'Ömer Bin Hattab' adlı oyunun yönetmenliğini Fevzi Erden üstleniyor. Hz. Ömer'i Suat Tanır, Hz. Ebubekir'i Kıvılcım Kaya, Hz. Osman'ı Fatih Tezol ve Hz. Ali'yi de Mehmet Oğuzhan İmert'in canlandırdığı oyun; 23 kişilik kadrosuyla dikkat çekiyor.

DÖRT AY KILIÇ EĞİTİMİ ALDILAR
Yönetmen Fevzi Erden, 'Ömer Bin Hattab'taki gerçek kılıçlarla yapılan savaş sahneleri için, oyuncuların dört ay eğitim aldığını söyledi ve ekledi: "İslam tarihiyle alakalı o kadar çok olay olmasına rağmen bunlardan faydalanılmamasını anlamıyorum. Daha önce Hz. Ömer ve Hz. Ali ile ilgili oyunlar sahnelendi. Ama Hz. Ebubekir'i ilk defa sahnede görüyoruz. Dört halifeyi fikirlerini beyan ederken izliyoruz. Bu anlamda hem içerik, hem de sahneleniş bakımından çok önemli bir oyun. Hz. Ömer'in halifelik dönemini anlatmak yerine, Hz. Ebubekir dönemini de anlatarak seyirciye iki farklı yönetim şeklini bir arada göstermeyi doğru buldum." Fevzi Erden, seyirciden çok olumlu geri dönüşler aldıklarını ve oyunu daha fazla yerde oynamak istediklerini de dile getirdi. Yaklaşık 2.5 saat süren iki perdelik oyun, Hz Muhammed'in vefatından sonra, Hz. Ebubekir'in halife seçilme sürecinden başlayarak Hz. Ömer'in şehit edilmesine kadar yaşanan olayları sahneye taşıyor. Oyunun ilk perdesi, Hz. Ebubekir dönemini ve halifelik sürecinde yaşanan olayları; ikinci perdesi ise Hz. Ömer'in halife olmasıyla birlikte getirdiği yenilikleri, aldığı kararları ve dönemin önemli olay ve savaşlarını konu alıyor. Oyun, sadece Hz. Ömer'in adaletini değil, kişiliğini de anlatarak yaşamından kesitler sunuyor. Oyunun koreografisi Nigar Suetanova'ya ait. Dekor ve kostümleri Makbule Mercan tarafından tasarlanmış. Işık tasarımı ise Kemal Edis'in imzasını taşıyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA