Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DR. CEM KEÇE

Boşanma sürecindeki çocuklar

Eşimle aramızdaki sorunlar yüzünden ayrılmaya karar verdik. Ancak sekiz yaşında bir kızım var. Onun bu durumdan etkilenmemesi için nasıl davranmalıyım? E.E./Ankara
Günümüzde hızla artan boşanmalardan ne yazık ki en çok çocuklar zarar görüyor. Ancak mutsuz bir evliliği; sırf çocuklar için devam ettirmeye çalışmak da, en az boşanmak kadar onlara zarar verebiliyor.

PSİKOLOJİSİ BOZULUR
Aile; çocuğun temel güven ihtiyacının karşılandığı, anne-babanın model alınmasıyla kimliğinin oluştuğu en küçük sosyal birimdir. Aile ilişkileri sağlıklı olmadığında, çocuğun psikolojisinde basit bir kaygı durumundan ağır travmaya kadar bir sürü sorun yaşanabilir. Bu durumda; çocuk şu tepkileri gösterir: Derslere kendini verememe, mutsuzluk, sinirlilik, beslenme ve uyku düzeninde bozulma, sevdiği uğraşlara ilgisinin azalması, sosyal ilişkilerinde sorunlar... Boşanmanın, çocuklar üstünde etkisinin daha az olması için; öncelikle ebeveynlerin birbirlerini kötülememesi gerekir. Ayrıca çiftlerin çocukla görüşme günlerini, birbirlerini cezalandırmak için ertelememeleri de önemli. Çocuklara boşanmadan sorumlu olmadıkları, onları sevmeye devam edecekleri de söylenmelidir. Son olarak çocukların bu süreçte öfke patlamaları yaşayacakları bilinmeli ve onlara karşı daha anlayışlı davranılmalıdır.

KARIM ÇOCUK GİBİ DAVRANIYOR
Eşim evlendiğimizden beri küçük bir çocuk gibi davranıyor. Aklına gelen, hemen o an yapılsın istiyor, olmazsa kapris yapıyor. Ne yapmalıyım? P.M./İstanbul
Çocukluğunda her istediği yapılan, küçük bir kral veya kraliçe gibi yetiştirilen çocuklar; ne yazık ki olgunlaşamıyorlar. Yetişkin yaşamlarında veya evliliklerinde aynı davranışları partnerlerinden bekliyorlar. Ancak diğer insanlar, onlara anne-babalarından alışkın oldukları tepkileri vermediklerinde de hayal kırıklığı yaşıyorlar. Hem mutsuz oluyorlar, hem de mutsuz edebiliyorlar. Başlangıçta size sevimli de gelebilen bu davranışlar, zamanla evliliğin gerektirdiği karşılıklı sorumlulukların yerine getirilmesini engeller. İlişki, iki yetişkin insan arasında olması gereken sağlıklı ilişkiden çok, bir baba-kız ilişkisine döner. Bu durum rahatsızlık yaratabilir.

SABIR VE ANLAYIŞ
Eşinize karşı sabırlı ve anlayışlı olun. Neden böyle davrandığını anlamaya çalışın ve duygusal tepkiler vermekten kaçının. Eğer bu durum evliliğinizin sürekliliği için bir tehdit oluşturmaya devam ederse, bir evlilik terapistinden yardım almaktan çekinmeyin.

EŞİM BENİ ÇOK AŞAĞILIYOR
Eşimle normal zamanlarda problem yaşamamamıza rağmen, ne zaman arkadaşlarımızla bir araya gelsek, beni aşağılamaya başlıyor. Ona sevgim azalmaya başladı. E.Z./İzmir
Eşiniz; muhtemelen kadına söz hakkının verilmediği, eşine iyi davrananın hor görüldüğü bir aile ortamında yetişmiş olabilir.

KIRILDIĞINIZI SÖYLEYİN
Sizinle yalnızken; çevre baskısı olmadığı için daha düzgün davranıp başkalarının yanında ise çocukluğunda şartlandığı sosyal kimliği öne çıkıyor olabilir. Eşinizle bu durumu yalnız olduğunuz bir ortamda konuşmanızda ve ona davranışlarının, sizi ne kadar incittiğini uygun bir dille anlatmanızda fayda var. Bu şekilde davranarak hem sizi, hem de kendini küçük düşürdüğünü anlamalı. Ayrıca sizinle ilgili olumlu konuşmalarını destekleyip onu ödüllendirin. Bu zamanla değişmesini sağlayacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA