Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DR. CEM KEÇE

Testislerdeki ağrıların nedeni

17 yaşındaki oğlum, tuvaletten sonra testislerinde şiddetli ağrıların olduğunu söylüyor. Ne yapılmalı? L.R./Mersin
Erkeğin uyarılıp da boşalamaması sonucunda dışarı atılamayan meni, epididim kesesine baskı yaparak dayanılmaz ağrılara neden olabilir. Bunun çözümü erkeğin mastürbasyonla boşalmasıdır. Oğlunuz haftada 2-3 kez mastürbasyon yaparsa aşırı ağrıları olmaz.

BİR ÜROLOĞA GİDİN
Öte yandan testislerden spermi alıp olgunlaşmasına elverişli bir ortam yaratan ve çok sayıda kıvrımlardan oluşan epididim kanalının iltihaplanması da benzer durumlara neden olabilir. Akut tablolarda şişlik ve ağrı daha şiddetlidir. Bu belirtiler altı haftadan fazla sürerse kronik epididimit olarak adlandırılır. Bazen hastalar çok şiddetli ağrılar yüzünden yerlerde kıvranabilir veya yürümekte zorlanabilirler. Öte yandan çok ağır enfeksiyonlarda ateş, apse, menide kan, ağrılı işeme görülebilir. Bu nedenle bir ürologa başvurup oğlunuzu muayene ettirmenizde yarar var.

DÜZENSİZ âDET DÖNEMİ
48 yaşındayım ve bir senedir üç ayda bir âdet görüyorum. Adetlerim de 10 gün sürüyor. Ne yapmam gerekiyor? H.T./Adana
Birçok jinekolojik hastalık, 45 yaş sonrasında ortaya çıkmaktadır. Siz de bu yaş aralığının içinde bir kadın olarak, doktor kontrollerinizi aksatmamalısınız. Örneğin smear testiyle kontrollere başlayabilirsiniz.

MENOPOZ OLABİLİR
Regl döneminizin uzun, kanamalarınızın fazla olması ise, menopoz dönemine yaklaşmış olduğunuzun bir belirtisi olabilir. Bir kadın-doğum uzmanıyla görüşerek hormon takviyesi alabilirsiniz. Öte yandan bu şikayetleriniz, hormon eksikliğinden kaynaklanabileceği gibi başka ciddi hastalıkların da belirtisi olabilir. Ayrıca senede bir mamografi çektirmenizde de fayda var.

RAHİM ALININCA CİNSELLİK BİTER Mİ?
46 yaşındayım ve evliyim. Yaklaşık iki yıl önce rahmim alındı. Cinsel hayatım bitmiş mi oluyor? F.A./Aydın
Dünyada çeşitli hastalıklar nedeniyle rahmi alınmış pek çok kadın var. Dolayısıyla da bu durumda olan kadınlar üzerine yapılmış birçok araştırma ve test de var. Rahmi alınmış bir kadın da, cinsel ilişki sırasında haz alabilir. Diğer bir deyişle; rahmin olmaması kesinlikle kadınlığın bittiği anlamına gelmiyor. Benim size önerim; partnerinize ve yaşadığınız cinsel ilişkiye odaklanmanız yönünde olacaktır. İlişki sırasında rahminizin olduğu dönemlerdeki gibi rahat olmalısınız. Böylelikle cinsel hayatınızı olumsuz etkileyecek bu yanlış düşünceden çok kısa zamanda kurtulabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA