Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MERT VİDİNLİ

On temel parça ile yaşamak mümkün

'Mükemmelliğe, eklenecek bir şey kalmadığında değil, çıkarılacak bir şey kalmadığında ulaşılır' diyor başladığım 'Sade' isimli kitap... Bu kitapta 'Hedefimiz ne?', 'Hayatımızda sadeleşmek adına neler yapabiliriz?' sorularının cevabı, daha az stres, daha farkındalığı yüksek bir hayat için pratik öneriler var.
İlk olarak gardırobunuzdan başlıyorsunuz...
En sevdiğiniz halinizi yansıtan, birbirleriyle kolay kombine edilen parçalar seçin. On temel parçayla yaşayabileceğinizi unutmayın. Ardından sıra evinize geliyor. Orada da gerçekten değer verdiğimiz nesnelerle, hayatımızda yük oluşturan, fazla yer ve zaman kaplayan, artık bize ait olmayan duyguları ve istekleri temsil eden nesneleri belirleyin. Bunu belirlemek de çok kolay; eğer çıkarıp attığınız zaman hayatınız zorlaşacaksa o eşya gereklidir.
Mesela benim yanı başımdaki üçlü koltuk gereksiz; 40 yılda bir gelecek misafir için tutuyormuşum meğer, elveda! Sen de mesela Gittigidiyor'da satışa çıkabilirsin canım.



HAYIR DEMEYİ ÖĞRENİN
Bir de o eski cep telefonları... Her jenerasyon İphone'larım varmış benim, sizlere de elveda! Okumadığım kitaplar mı, onlar da arkadaşlara hediye edilsin!
Hep derler ya; 'Eskiyi çıkarmadan yenilere yer açamazsınız' diye. Oradaki ilk sınavımız da 'Hayır' demeyi öğrenebilmek.
Birçoğumuz o 'evet'ler yüzünden etrafımızda fazla insan tutuyoruz ve farkında olmadan bize iyi gelmeyen insanlarla vakit geçiriyoruz.
Onların yanından ayrıldığımızda ise sebepsiz yere mutsuz ve yorgun hissediyoruz kendimizi. Bu etkiyi bırakan insanlara siz de bye bye deyin ya da az görüşün. Unutmayın; düştüğünüz yerden kalkmak, cesaret bulmak ve yeniden başlamak için en büyük destekçiniz yine kendiniz olacak. İyi veya kötü huylarınızı da kabullenin. Böylece başkaları tarafından kabullenilme ihtiyacınız hafifleyecek.



BAŞKALARINA ÖZENMEYİN
Para için paralanmaya da gerek yok! Kredi kartlarınızın sayısını azaltın, borca girmeyin, mevcut borçlarınızı bitirin, faturalarınızı gelir gelmez ödeyin, can sıkıntınızı gidermek için alışverişe gitmeyin, aboneliklerden ayrılın ve daha az televizyon izleyin. Instagram'daki hayatlara özenip 'Benim neyim eksik?' demeyin, sakin olun! Unutmayın ki kazancımızı artırmak kadar masraflarımızı azaltmak da bizi özgürleştirir.
Sadeliğin tüyolarını gardırop, ev, ilişkiler ve para yönetimi ile ilgili olarak ufak ufak paylaştım. Geriye yemek, egzersiz, iş hayatı ve teknoloji kalıyor; onları da pazar günkü köşemde okuyacaksınız.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA