Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MERT VİDİNLİ

Oruç stili beslenme trendi

Eskiden Ramazan'da kimse spor salonlarına gitmez, beslenmesine dikkat etmezdi. Hatta ayın sonunda iftarda kaçıranlar, sahurda abartanlar kilo almış olurdu. Ancak son birkaç yıldır Ramazan yaz aylarına denk geldiği için oruçlu hali ile iftar öncesi spor salonlarına gidenler var. Hem vakit geçiriyorlar, hem de motivasyon kazanıp spor yaparak adrenalin salgılıyorlar.
Yaşadıkları halsizlik de üstlerinden gidiyor haliyle. Geçtiğimiz günlerde benim de Mağara Adamı adlı videolarını youTube'da izlediğim, sabahları spor salonumda eş zamanlı spor yaptığım antrenör, popüler tabirle Personal Trainer Tuğrul Çağrı Yılmazer; youTube kanalı için video çekiyordu. Mevzusu da şuydu: 'Ramazan ayında nasıl egzersiz yapmalı ve beslenmeli?' Ben de tüyolar aldım; sizin de işinize yarayacaktır.
İşte dünyada IF diyeti (intermittent fasting) olarak bilinen, sporcuların ve sağlıklı beslenmek isteyenlerin uyguladığı oruç stili beslenmeyle ilgili tüyolar:
1- Sofranızı sağlıklı yağlar, kaliteli proteinler ve lif bakımından zengin besinlerle donatın. Kan şekerinizi yükseltecek işlenmiş gıdalardan uzak durun.
2- İftar sonrası gelen tatlı krizlerine alternatif olarak yer fıstığı ve ceviz gibi kuruyemişler tüketin.
3- İftardan sahura kadar ortalama 2.5-3 litre su tüketin. Egzersiz yapıyorsanız bu miktarı biraz daha artırın ama suya tek seferde yüklenmeyin.
4- İftardan sonra 1.5-2 saat boyunca düşük tempo yürüyüşler veya düşük ağırlık çalışmaları yapın. Yüksek efor gerektiren koşu ve benzeri egzersizlerden uzak durun.
5- Günlük ihtiyacınız olan kalorileri iftarda alabiliyorsanız sahurda uyuyabilirsiniz. Ancak kalorileri almadıysanız sahur yapın, mümkünse sahura kadar uyumayın; bu eksiği öğle uykusu ile tamamlayın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA