Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN CAN YANTIR

Brezilya notları

İnsanın gezi planında destinasyon olarak Brezilya, tarih olarak da Şubat ayı oldu mu; Rio Karnavalı'nı görmeden dönmek olmaz, haklısınız.
Ama hemen belirteyim; tarihlerdeki iki haftalık fark yüzünden bu yazı karnavalla ilgili bir detay içermez. Bilakis, o toprakların ruhu futbolla ilgili anekdotlar barındırır.
Futbol, Brezilya'da nefes almak gibi bir şey. 2014 Dünya Kupası'nı düzenleyecek olmaları dolayısıyla da futbola ve tanıtımına müthiş yatırım yapıyorlar.
Bu konudaki en büyük destekçileri de Nike. Marka; hem milli takım formasının sponsoru, hem de ülke içinde genç yeteneklerin ortaya çıkarılması için turnuvalar düzenliyor.
Asıl amaçları, dünyaya 'Brezilya, futbol, yaşam' kelimelerinin ne kadar iç içe olduğunu anlatmak.
Bu yüzden davet ettiler, gittik; dört gün boyunca sokakların sesini dinledik...

GARRINCHA HALKIN NEŞESİ
Futbol Brezilyalılar için bir din gibi; o kadar sahipleniyorlar. Başka kıtadan gelip en az onlar kadar futbol oynayabildiğinizi gördüklerinde; kendi alanlarına müdahale edildiğini düşünüp şaşırıyorlar. Ama bir süre sonra o zevke sizi de ortak etmeye başlıyorlar.
Herkes Pele'yi sevse de, sokaklarda Garrincha'nın ismi daha büyük. Pele kral, Garrincha halkın neşesi. Pele kazanmak, Garrincha oyundan zevk almak demek. Ve Brezilya'da amaç; kazanmak değil, oyundan zevk almak. Futbol yıldızları, yaşlanmış da olsalar, kahraman muamelesi görüyor. Basın toplantısında Carlos Alberto Parreira, Felipe Scolari ve Bebeto'ya çok büyük ilgi vardı.
O topraklarda en bilinen Türk takımı, Galatasaray. Alex dolayısıyla Fenerbahçe'nin de popülaritesi oldukça yüksek. Hatta Copacabana'da Alex formasıyla gezen bir Brezilyalı bile gördük!
"Arjantin'in Messi'si varsa, bizim de Neymar'ımız var." Ülkenin yeni futbol yıldızı Neymar. Henüz 21 yaşında, ufak tefek, sessiz bir çocuk. Ama ülke, 2014'te ondan çok şey bekliyor.

OMUZ OMUZA MÜCADELE
Stadyumlarda güvenlik belirli oranda sağlanmış. Flamengo-Vasco de Gama maçını bilet alıp tribünlerden rahatça izledik. Sadece çıkışta etrafımızı saran seyyar satıcılarla omuz omuza mücadele etmemiz gerekti, o kadar.
Coppacabana da, Ipanema da sadece plaj değil; sosyal yaşamın merkezi. Koşanlar, fitness yapanlar, futbol oynayanlar, kitap okuyanlar, kumdan heykel yapanlar... Bizim beach'lerde beton üzerinde güneşlenenleri düşündükçe insan gülüyor. Adamlar deniz ve kumun tadını müthiş çıkarıyor.
Etçiyseniz, sizi fevkalade mutlu edecek bir coğrafyadasınız demektir.
Ve merakla beklenen konu... Brezilya'ya indiğiniz anda etrafınızı dünya güzeli kızların çevireceğini düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Öyle bir şey yok! Hatta karşılaştırma yapmam gerekirse; Rio de Janeiro ortalamada İzmir'in altında kalır. Bilenler, en güzel kızların Florianopolis'te olduğunu söylediler; aklınızda bulunsun.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA