Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN CAN YANTIR

Avrupai olmak

İnsanımızın çok kullandığı bir kalıp var: Avrupai olmak. Misal; futbol tartışıldığında argümanlar "Artık bu şiddete son vermek durumundayız. Daha Avrupai bir yaklaşım şart", sosyal hayata ilişkin bir konu konuşulduğunda ise "Avrupai standartlar getirilmesi gerekiyor" şeklinde özetleniyor. Anlatılmak istenen; Avrupa'nın o kurallar ve sistemler bütünü. Hedef doğru ama anlatım için seçilen kalıp yanlış.
İlla bir kelime kullanacaksak 'medeni' ne güne duruyor? Hem içeriği, hem geçmişi 'Avrupai'den çok daha derin... Medeni olmak; bir arada olmayı, beraber yaşamayı, birbirinin haklarına saygı göstermeyi anlatıyor. Yani bu toprakların özünde olan şeyleri.
Bugün Batı medeniyetinin üzerinde yükseldiği bilimsel ve şehirlilik anlayışının temeli Doğulu'dur.
Avrupa, bir arada yaşamayı kurallar zoruyla öğretir. Zaten hiçbir zaman da kendisinden olmayanla bir arada olmak için de can atmamıştır.
Biz; beraber yaşamak zorunda olduğu için yaşayan değil, bilakis öyle yaşamayı bilen bir coğrafyadayız. Bu konudaki genetiğimiz çok sağlam.
O yüzden daha güzel, daha hak ettiğimiz, daha kurallı bir yaşamı anlatırken 'Avrupai' kelimesini kullanmayalım, bilinçaltımızdan silelim bu kelimeyi. Olacaksak medeni olalım; hem o bizim mirasımıza daha uygun...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA