Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNCEL ÖZİÇER

Gelenek değil dilencilik

'Yere batsın böylesi' dediğim bazı adetler var.
Mesela; bayramda çocukların kapı kapı dolaşıp para istemesi...
Çok eskiden bu gelenek anlaşılabilirdi.
Herkes birbirini tanıyordur; çocuklar da kim olduğunu bildikleri teyzelerinin, amcalarının bayramını kutlamak için el öpmeye giderler ve küçük harçlıklarını alıp mutlu olurlar. Ama artık bu zamanda, koca koca kasabalarda bütün gün dolaşıp kapı zillerini köklercesine çalan çocuklar; hem kendileri, hem de ev sahipleri için bir tehdit oluşturuyor.

MASUMİYET YOK!
Yaptıklarında hiçbir çocuksu masumiyet yok bir kere. Saygısızlar ve edepsizler...
Sen kapıyı açana kadar zilden ellerini çekmiyorlar. İçeride hasta mı var, bebek mi uyuyor umurları değil. Ama onlar çocuk akıl edemezler, demeyin.
Para yerine şeker verildiğinde "Al da bu şekeri sen ye" deyip yüzünüze fırlatıp kaçmayı biliyorlar ama...
Ya da verdiğiniz parayı beğenmeyip yere tükürmeyi...Ayrıca bunun sapığı var, katili var.
Birkaç yıl önce Kayseri'de yaşanan olayı hatırlarsınız. Üç çocuk böyle kapı kapı dolaşırken ne yazık ki, bir daha evlerine geri dönemediler. Yıllar geçti çocuklardan hâlâ bir iz yok. Kimi bir sapığın kurbanı olduklarını düşünüyor, kimi organ mafyasından şüpheleniyor.
Yani bu yere batasıca adet neresinden baksanız hem tehlikeli, hem rezillik.

BİLDİĞİN GASP EDİYORLAR
Gelelim içinde yine çocukların olduğu bir diğer rahatsız edici geleneğe: Gelin arabasının önünü kesme. İnsanı en özel gününde germek, keyifle yaşanacak anları eziyete çevirmek için var bu çocuklar. Kendilerini arabanın üzerine atıyor, kaportaya yapışıyorlar. Öyle her meblağı da beğenmiyorlar. Hani sen de inat etsen; vermesen ve arabayı sürmeye devam etsen, al başına belayı. Bu bildiğin gasp ve suç olarak kabul edilmeli ama edilmiyormuş!
Birkaç gün önce Muğla'da yaşanan olay, bize bunu gösterdi.
Gelin arabasının önünü kesen bisikletli çocuklar, damadın zarf içinde hazırladığı parayı beğenmeyince aracın önünden bir türlü ayrılmamışlar. Adam nikahına yetişecek, gidemiyor. Çaresiz 155'i aramış ve polisin verdiği cevap şu olmuş: "Gelin arabasının önünü kesmek diye bir suç yok, gelemeyiz."
Var efendim, bal gibi de var! Bir insandan zorla para almak gasp değil de nedir?
Damadın verdiği cevap da işin tehlikesini gösteriyor ayrıca: "Ben bu çocukları kazayla ezsem, bu suç kapsamına girer mi peki memur bey?"
Neyse, son söz olarak çocuklarının gelenek-görenek adı altında dilenmesine izin veren, bu utanç verici manzaraları, çocuksu masum hareketler olarak görüp tebessümle karşılayan bir toplum olmayı içimize sindiriyor muyuz gerçekten?
Benim itirazım var... Büyük itiraz!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA