Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AYŞE ÖZYILMAZEL

Bir de Boşnak mutfağını deneyelim

Börekler, dolmalar, kaymaklı köfteler, tandırlar... Bu kez kızlar grubu olarak, Yasemin'in (Şefik) doğum günü için toplandık. 'Orası mı, burası mı?' derken, Etiler'deki Bosnjak Mutfak'ın üst katında açılan Boşnak meyhanesine gitme fikrini ortaya attım. Neden? Valla ben de bilmiyorum. Boşnak mutfağına özel bir ilgim yok, hatta börek dışındaki lezzetlerini denemişliğim de yok. Maksat değişiklik... Bir de Boşnak müzikleri çalıyormuş, hadi o zaman...
Salı akşamı, altı kadın Bosnjak Mutfak'ın üst katında buluştuk. Bu mekankişi sayısı hesaplamalarında pek başarılı değilim ama 100 kişilik oturma alanı var gibi. (Ah bu benim atmalarım yok mu!) Dekoru sıcak, samimi, loş; sanki dönem filmindeymişsiniz gibi. Mutfak ekibi Boşnak bir aile... Ailenin Alma'sı pek şeker bir kadın. Alma, masaya gelerek yaptıkları mezeleri ve yemekleri tek tek anlatıyor. Yemeklerin hikayeleriyle birlikte...
Mezelerden örnek verirsem:
Soka: Kaymaklı biber turşusu (Alma'nın elinden çıkmaymış.)
Punene Paprika: Lahanalı biber turşusu
Praşuta:
Kuru et tabağı (Denemeye değer)
Ayvar: Közlenmiş biber (Kavanozlarca alıp eve götürebilirim, harika!)
Mezelerin ardından gelen Boşnak mantısı Mantiye, kızlar tarafından yoğurt sosuyla anında imha edildi. Sonrasında, bana göre en bomba yemek sofraya geldi. İşte sırf bunu yemeğe gidilir: Pleskavica, yani Boşnak köftesi. Allta pide, üstte parmak köfteler ve en üstte tuzlu kaymak. Ardından elde açılan peynirli börek Sirnica... Tamam tamam, yediklerimizi daha fazla yazmayacağım.
Bu arada sadece Boşnak yemekleri değil, mekanda canlı canlı Boşnak şarkıları söyleyen bir müzik grubu da var. Ama ne söylemek; ne sesler, ne şarkılar... Bizim kızları en son halayda gördüm, gerisini siz düşünün. Meğer her akşam farklı müzisyenler çıkıyormuş.
Boşnak yemeklerini seviyor ya da merak ediyorsanız, Etiler Bosnjak Mutfak'ı kaçırmayın. Afiyet olsun, havalar nasıl olursa olsun eğlenceniz bol olsun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA