Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AYŞE ÖZYILMAZEL

Eyy avokado borsası sözüm sana!

Sağlıklı yaşama sarmış şehirli insanın çok büyük bir problemi var sevgili okurlar: Avokado. Kendisi yeşil ve küçüktür, aslında meyvedir. Ve fakat şeker değil, vücudumuza pek faydalı yağlar içerir. Minik boyuna rağmen vitamin, mineral, Omega 3 deposudur. 100 gramı 160 kaloridir. Anavatanı orta Meksika'dır. Muzdan fazla potasyum içerir. Tok tutar, bağışıklığı güçlendirir. Aman sertini alıp soymaya kalkmayın; tadı felaket olur, avokadodan soğutur. Keten tohumu, yaban mersini, Hindistancevizi yağı, goji, kinoa gibi süper besinlerin en süperidir.

ALIN SİZE DÖRT TARİF
Avokadoyu yemeyi bilmeyen 'Bu ne yaa!' haykırışıyla tükürebilir. Buyrun uzmanı olarak size ipuçları: Önce eline alıp yoklayacaksın. Yumuşak olanını seçip ikiye kesecek, sonra kaşıkla kabuğundan oyacaksın. Sertse, oda sıcaklığında birkaç gün bekletip yumuşatacaksın.
Biraz da tarif patlatayım, sonra meseleye dalayım bari...
Tarif 1: Tam kıvamında yumuşamış avokadoyu çatalla ez. Limon sık, dereotu ile süsle, tuzu bas. Sonra kızarmış ekmeğin üzerine sürüp ye. Yanına yumurta da patlattın mı, al sana bomba kahvaltı.
Tarif 2: Ham kakao ve suda bekletilmiş hurmalarla avokadoyu blender'da çek. Biraz Agave şurubu ekle, sonra at buzdolabına beklet. Al sana nefis ve sağlıklı çikolatalı puding.
Bir tarif daha: Salatalıkları incecik ve halka halka, hafif yumuşamış avokadoları ise küp küp doğra. Ver taze naneyi, tuzu, zeytinyağı, limonu... Al sana salata. İstersen kuzu kulağı da fena yakışır ha...
Valla son tarif: Bir bardak haşlanmış nohuta, bebeksi avokadoları kat. Bir kaşık tahin, zeytinyağı, limon, bir diş sarımsak, ucundan kimyon ve tabii tuz-biber... Çek blender'da... Bu da kıtırlara, çıtırlara, havuçlara, salatalıklara, çiğ karnabaharlara falan dip sosu...
Öyle şahane bi' şeydir bu avokado yani... Candır, sağlıklı yaşamda yol arkadaşımızdır. Gelin görün ki, İstanbul'daki avokado sevdalılarının fiyatlarla başı dertte.

TANESİ 11 LİRA NE DEMEK!
Ben gıda âleminde böyle bir dengesizlik görmedim sevgili okurlar. Daha geçen yıl tanesini 2-3 liraya alırken bir anda bu avokadoya bir haller oldu. 4 lira derken 5, derken 8, derken 6, yine 5... En son dün Etiler'de bir markette tanesinin 11 lira olduğunu görünce 'İngilizce'den Fransızca'ya çeviri de yapıyor mu bari!' diye avaz avaz bağırmaya başladım. Koştum pazara... Pazarda 5 lira. Başka markette 8.90 lira. Oradan çıktım, diğer markete gittim 4.99... İnternete girdim, sanal markette 3.5 lira... Artık kızlarla öyle bir hale geldik ki, ucuza avokado bulan diğerlerine hava atıyor: 'Aaa sen 6'ya mı aldın, ben valla daha dün 4.90'a buldum.' Böyle bir sinir içindeyiz yani. Tamam anladık, serbest pazar, tamam etikete isteyen istediğini yazıyor da, bu kadar oynak fiyat aralıkları olmaz ki. Lütfen bu konuyu ortak bir noktaya bağlayalım, yoksa şehrimizin avokado kovalayan kadınları birbirine girecek. Ya da avokado yetiştirmeye başlayacaklar. Tanesi 11 lira nedir ya!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA