Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PELİN KAYA

'Sosyetede çoğu kişi taklit ürün kullanıyor'

İkinci el lüks markalar satan Seda Canatan, "Tahmin edemeyeceğiniz insanlar taklit ürün kullanıyor" diyor

Seda Canatan, henüz 23 yaşında genç bir girişimci. Asıl mesleği mimarlık olmasına rağmen modaya olan tutkusu ağır basmış ve ikinci el lüks markaların satın alınabileceği www.authenticseconds.com sitesini açmış. Gardırobunda yeni parçalar için yer açmak isteyen de, lüks markalara daha makul fiyatlara sahip olmak isteyenler de soluğu Seda Canatan'ın Bebek'te yeni açtığı authenticseconds adlı butiğinde alıyor. Genç yaşında büyük başarı yakalayan Seda Canatan, hikayesini anlattı:
Meslekte en çok karşıma 'Hermes ve Chanel'in taklitleri nasıl anlaşılır?' sorusu çıkıyor.
Chanel ve Hermes'te, hatta tüm çantalarda ilk bakmanız gereken aksam ve detaylar. Örneğin sahte Chanel'lerde etiketler, tek tırnak attığınızda hemen çıkar. Orijinali sizi zorlar. Etiketlerde 1 rakamı kısa ayaklı olur. Bunun gibi her rakamın farklı yorumları mevcuttur.
Altın aksamlar, gelin altını gibi parlamaz. Baklava dilimlerinin birbirini takip etmesi, logosunun aralığı, açıklığı gibi birçok detay söz konusu. Hermes'lerde ise ilk bakacağınız yer yazısı, ki bu lazerle yazılmış olmalı. Çantanın altındaki ayakların kalından inceye devam eden bir formu vardır. Sahtelerde genellikle silindir yapılıyor. Orijinalde kilitler deriye bağlanmış oluyor. Sahtelerde genellikle halkaya geçiriyorlar.
Bunların yanı sıra ifade edilmesi zor ama bakıp da anladığım durumlar da var. Bazen üründen aldığım koku bile ipucu olabiliyor.
Tabii tuhaf müşteri deneyimleri yaşıyorum. En son sosyetik diye geçinen bir hanımefendi bize getirdiği Hermes Birkin çantanın sahte çıkması üzerine "Ben büyük bir insanım, sahte mi kullanacağım!" diye tepki gösterdi. Sosyeteye satanların çoğu, orijinalin içine mutlaka sahte karıştırıyor.
Birincide deniyor, güveni sağlıyor; ikincisinde basıyor çakmayı.
Bizim işimizde ne kadar titiz olduğumuzu düşünemiyorlar.
Orijinal fatura koyup faturadaki çantanın sahtesini alıp göndereni bile gördüm.
Sosyetede 'Asla taklit kullanmaz' diyeceğiniz birçok kişi çakma kullanıyor. Zaten bizde sosyetik olmak nedir ki? Bir Cartier bilezik, bir Audermars Piguet saat, iki Birkin, iki de Chanel, bir de dolaba Victoria Beckham ve Peter Pilotto eklendi mi; Türkiye'de sosyetiksindir. Cemiyet dergisinde röportajın da çıkmışsa, işlem tamamdır. Birkaç ağır top dışında hepsi ama hepsi orijinal çantaların arasına sahte karıştırıyor. Bu bir şehir efsanesi değil, gerçeğin ta kendisi.
Kapalıçarşı'nın çakma satışları eskisi gibi rağbet görmüyor.
Umarım 'Birebir aynısını yapıyorlar' hikayesine inanmıyorsunuz.
Çünkü böyle bir şey imkansız. Şu anki trend; çakma çantaları internet üzerinden Uzakdoğu'dan almak. Bu sitelerde dönem dönem satışlar oluyor.
Yepyeni renkleri ve modelleri hemen bulabilirsiniz.
Bir süre sonra satılan çantaları sosyetik hanımlarımızda görüyorum. Hermes'in sahtesine 4 bin dolar ödeyene Allah akıl fikir versin diyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA