Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Barış Manço'yu objektif anlatabilmek

Barış Manço'nun filmiyle ilgili haber faslını manşetten okudunuz... Bence geç kalınmış bir işti ama projenin emin ellerde olduğunu görmek güzel... Medyavizyon, Türkiye'deki sinema endüstrisine yön veren önemli şirketlerinden. Yerli film dağıtımlarında büyük bir paya sahipler ve son dönemde de yerli filmlere yapımcı olarak destek vermeye başladılar. Medyavizyon, bu filmi her şeyden önce bir prestij işi olarak görüyor. Bu çok önemli! Lale Manço ve oğullarıyla yaptıkları görüşmelerden sonra projeye şekil verdiler. Senaryo yarışmasının açılması bence akıllıca. Barış Manço ile ilgili çok şey biliniyor ama gelecek senaryolardan farklı bakış açıları yakalanabilir. Medyavizyon bu farklı bakış açılarına çok önem veriyor. Çünkü Manço birçok kuşağı derinden etkileyen bir müzik adamı, 80 ve 90 kuşağı çocuklarının sevgilisi... Kim bilir belki de çocukluğunda '7'den 77'ye' programına katılmış biri, senaryo yarışmasını kazanabilir. Bu yarışma, herkese açık ve senaryo gönderen herkes de bir şekilde bu filmin yapımına destek olmuş olacak. Lale Manço ile yaptığım kısa telefon görüşmesinde de bu projeye karşı olan güven duygusunu hissettim. Lale Hanım ve oğulları, bu projenin her aşamasında yer alarak kafalarındaki filmi hayata geçirmek istiyorlar. Ancak bu noktada tercihler çok önemli.

'RAY' FİLMİNİ İZLESİNLER!

Aile bireylerinin Manço'nun hayatındaki olaylara duygusal yaklaşacakları kesin ve bu da filmin objektifliğini zedeleyebilir. Eğer biyografi türünde bir film çekilecekse, kendilerine naçizane önerim; 'Ray' ya da 'The Life and Death of Peter Sellers' filmlerini izlemeleri... Bu yapımlar, Ray Charles ve Peter Sellers'ı hataları ve sevaplarıyla anlatmıştı. Mesela; Sellers bir dahi olarak yansıtılırken, sert bir dille de özel yaşamı eleştiriliyordu. 'Ray'de ise durum daha da ilginçti. Ray Charles, ölmeden önce filmin senaryosuna onay vermişti ve filmde efsane müzisyenin çocukluğunda yaşadıklarından uyuşturucu maddelerle olan ilişkisine kadar her şey dürüst bir dille anlatılmıştı. Yani demem o ki; Barış Manço projesi 'bir sevgi filmi' konseptinde olmasın. Bu büyük efsane, tabulaştırılmadan, erdemleri, insani zaaflarıyla birlikte anlatılsın. Bir de Barış Manço gibi efsaneleri anlatırken herkesi memnun edememe durumu ve ünlü müzisyeni kimin oynayacağı meselesi var... Vallahi, bu zor ve büyük projede Medyavizyon ve Manço Ailesi'ne şimdiden bol şans diliyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA