Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

'Kopyala yapıştır' nereye kadar?

Pazar sabahı GÜNAYDIN'ın Yazı İşleri Müdürü Yusuf İzel'le laflıyoruz, 'Ee yarına manşette ne var?' diye soruyorum. Bana kısık bir sesle "Yine özel bir haber var. Eurovision'un birincisi Loreen, Aynur Aydın'ın vokalistiymiş. Haberi netleştirmek için Eylem (Bilgiç) sabahtan beri kontak kurmaya çalışıyor' dedi.
Ben de "Yine özel haberi yaptınız, çok iyi" dedim.
Tabii GÜNAYDIN gibi diğer magazin ekleri de özel haberler yapıyor ama kendi çalıştığım ek diye söylemiyorum, istediğiniz magazin duayenine sorabilirsiniz; özel haberde GÜNAYDIN uzun süredir lider
Ekimizin reklamını yaptık galiba!
Ama bunu başka bir gerçeği yazabilmek için yaptım. Artık 'kopyala-yapıştır'cılar anında özel haberleri sitelerine koyup anonimleştiriyorlar; sonra bir bakıyorsun özel haberin başka bir gazetenin haberi olarak anılıyor.
Her neyse dün sabah Milliyet'in internet sayfasında geziniyorum... Daha saat 07.50, bizim özel haber Milliyet'in manşetinde. Haberi aynen kopyalamışlar, alta da görünmeyecek şekilde Sabah yazmışlar, muhabirin imzası da yok.

HERKES KOPYALIYOR!
Eylem'in haberi, daha sonra o gün, özel magazin haberi yapamayan birçok gazetenin sayfalarında ve iki editör çalıştırıp (çalışma da sabahtan akşama gazetelerin özel haberlerini kopyalamak oluyor) iyi reklam gelirleri kazanan birçok haber sitesinde döndü dolaştı.
Şimdi Milliyet ya da başka bir gazete, "Bizim de haberlerimizi kopyalıyorlar, sizinkiler de kopyalıyor" diyebilir.
Evet, doğru ama büyük gazeteler bunu yaparsa, diğer 'asalak haber siteleri' alasını yapar!
Aslında durum o kadar vahim ki; bir gazetenin özel haberlerini sürekli tırtıklayıp internette o gazeteden daha çok okunan haber siteleri bile var!
Bu 'kopyala yapıştır' rezaletini daha önce de birkaç kez yazdım.
Bu işin peşini hiç bırakmadım, neyse ki yazılar ses getirdi. Bülent Arınç'tan internet medyasına yeni düzenlemeler yapılırken özellikle 'kopyala yapıştır' rezaletine önlem alınması istenmiş.
Yasanın çıkması önemli ama asıl önemli olan gazetelerin sırf özel haber kopyacıların peşine düşecek bir birim kurmaları gerekiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA