Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Kanuni'nin at binmesi teknik olarak zor!

'Muhteşem Yüzyıl'da 30 yılı at üstünde geçmiş, cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın hareme hapsedilmesi sadece Başbakan'ı değil birçok erkek izleyiciyi rahatsız ediyor.
Ben şahsen bir de Hürrem'in dırdırını çekmemek için 'Muhteşem Yüzyıl'ı izlemiyorum!
Birçokları gibi ben de dizide Kanuni'nin hareme hapsedilmemesini, askeri dehasına ve devlet adamlığına daha çok odaklanılmasını, hatta mümkünse daha çok savaş sahnesinin olmasını istiyorum ama olmuyor.

REYTİNGİ KADINLAR BELİRLİYOR
Kanuni'nin her bölümde atına binip seferden sefere koşmasının günümüzün vahşi reyting rekabeti içerisinde teknik anlamda mümkün olmadığı Başbakan'a açıklanmalı.
Kanuni hep at binerse, dizinin reytingleri düşer. Çünkü Türkiye'de dizi trendlerini kadın izleyiciler belirliyor. Evde kumanda ya annededir ya da çocukta. Evin sözde reisi baba; kanal değiştirmeye çalışsın, kıyamet kopar! Babanın maç, savaş filmi, haber ya da spor programı izleyebilmesi için küçük televizyona takılması gerekir. Aslında erkekler için kadın dırdırından kurtulmanın en etkili yolu, kumandanın hakimiyetini eşe bırakmaktır.
Reytingleri belirleyen kadınlar da Kanuni'nin at üstünde gavurları kılıçtan geçirmesini değil; Hürrem'in Firuze'yi boğazlamasını, harem entrikalarını, Pargalı İbrahim'in keman çalmasını, Kanuni'nin aşk şiirleri okumasını istiyor. Durum böyle olunca da 'non stop' harem izliyoruz.
Dizinin yönetmenleri Taylan Biraderler'in sinema dilini az çok bilirim, onlar da sürekli haremi çekmeye meraklı değiller. Ama Star TV; reyting ve kendilerinin para kazanması için kadınların seveceği temaları işlemek zorunda.

BBC DE ÇEKEMEZ
Dizinin bu haliyle sadece Türkiye'de değil; 76 ülkede 150 milyon kişi tarafından izlenmesi de 'kadınların istekleri=reyting' gerçeğini gözler önüne seriyor.
Kanuni 'Muhteşem Yüzyıl'da seferden sefere koşarsa, maliyet artar ve dizi batar. Sürekli açık havada savaş ve aksiyon dolu bir dizinin çekilmesi için Star TV'nin beş dizilik bir bütçe ayırması gerekir.
Ayrıca 'Muhteşem Yüzyıl' bir belgesel değil, kurmaca bir dizi. Gerçeklere sadık kalmak gibi bir dertleri de yok! Tabii ki, Başbakan'ımızın özlemini çektiği tarzda bir dizi çekilir ama bu 'Muhteşem Yüzyıl' olmaz. Olursa da devlet Star TV'nin zararını karşılamak gibi fantastik bir ödenek ayırmak zorunda ya da dökü-drama tarzında tamamen tarihi gerçeklerin izinden giden bambaşka bir dizi çekilir ama o da çok izlenmez!
Hem çok reyting alacak, hem de tarihi gerçeklere uyacak, entrika ve aşktan uzak kalacak bir diziyi, büyük imkanlarına rağmen TRT bile çekemedi!
Bırakın TRT'yi; BBC, ABC bile çekemez.
NOT: Bu krizden çıkmanın tek bir yolu var, o da; diziden haremi çıkarmak ya da harem bölümlerinin süresini azaltmak. Star TV, toplumdaki belli hassas dengeleri dikkate alarak belki bunu yapabilir. Bunu yaparsa da dünya televizyonculuk tarihine geçer!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA