Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Elektrik payı,TRT müzik 'te boşa git miyor

"TRT'ye minnet duyacağım aklıma gelmezdi bu kanaldan önce. İlk kez tarafsızlığını kenara koydu sanırım, müzik diliyle."
"Şu an Altın Güvercin Müzik Yarışması'nı veriyorlar. Moğollar; 68 ruhu ve Deniz'ler temalı bir şarkı söylüyor. TRT'ye yarın bir baskın yapıp yöneticilerini gözaltına alabilirler!"
"Diğer müzik kanallarından öte güzellikte olan kanal."
"İnsanı 2000'lerden kurtaran güzide kanal. Yılbaşı programlarından derlediği yayını tüm gün izledim. Bir nevi terapi gibiydi. Soba aradım. Kestane aradım."

BBC'Yİ ÖRNEK ALDI
Tüm bu cümleler, sert eleştirileriyle dikkat çeken, zor beğenen ünlü Ekşisözlük sitesinin yazarlarına ait. Bunun gibi TRT Müzik'in yayınlarını öven daha birçok yorum var.
TRT Müzik Kanalı Genel Kordinatörü İsmail Güngör'e "Kanalınızla ilgili Ekşisözlük'te neler yazmışlar biliyor musunuz?" diye sorduğumda tedirgin oldu. Yorumları görünce "Demek ki iyi yoldayız" dedi.
Gerçekten iyi gidiyorlar. Elektrik faturalarındaki TRT kesintisini canı gönülden helal edeceğiniz bir kanal TRT Müzik.
Güngör'le de bu başarının sırrını konuştum. Güngör "Geniş bir yelpazede, müziğin her türüne yer vermeye çalışıyoruz. Ama öncelikli hedefimiz kendi kültürüne, kendi müziğine sahip çıkan bir kanal olmak" sözleriyle yayın politikalarını özetliyor.
Güngör diğer müzik kanallarıyla aralarındaki farkla ilgili de şu örneği veriyor:
"Biz 2.5 saatte bir aynı klip kuşağını döndüren bir kanal değiliz. Popülarite peşinde koşma derdimiz de yok! Kamu yayıncılığı yapan tematik bir kanalız. Gerçek müzisyenleri ve iyi müziği halka ulaştırmaya çalışıyoruz. TRT bünyesinde 380 civarında kadrolu sanatçımız var. Biz arkadaşlarımıza başka kanallara da çıkma özgürlüğü tanıdık. Ancak öyle bir sinerji oluşturduk ki, her sanatçımız bu kanal için bir şeyler yapmanın telaşı içinde."
Güngör 34 senedir TRT bünyesinde çalışıyor. 'Kokteyl', 'Sayısal Gece', 'Musiki Maceramız' gibi ekran klasiği olan birçok programın ve yılbaşı-bayram özel yayınlarının yapımcısı ve yönetmeni olması, TRT Müzik'in başarısında önemli bir faktör.
Güngör, TRT'nin iç dinamiğini iyi bildiği için eksiklikleri kolay kapattığına inanıyor: "BBC'de staj gördüğümde, bu kanalın yayın prototipinin genel taslağının, her zaman bir yıl öncesinden hazır olmasına hayran kalmıştım. Ve hep böyle bir istikrara sahip olmanın hayalini kurardım. TRT Müzik'te artık üç ay sonra, şu saatte hangi programın yayınlanacağı belli. 6 aylık genel prototip bile belli. "

EUROVISION ADAYI KİM?
Tabii Güngör'e eleştirilerim de oldu. "Eskiden 40-50 kişilik sanat ve halk müziği koroları olurdu, şimdi bunlar neden yok? Bu koroların sadık bir izleyici kitlesi vardı" diye sordum. "O koroları böldük. Şimdi daha küçük gruplarla daha fazla program yapıyoruz" yanıtını verdi.
Ben her şeye rağmen bir TRT klasiği olan koroların eski ihtişamıyla ekranda olması gerektiğine inanıyorum. Umarım bu gerçekleşir.
TRT Müzik'in arşiv yayınlarıyla ilgili de şu ilginç bilgiyi öğrendim. Güngör arşiv tutma geleni olan bir TRT çalışanıymış: "Bazen yıllık izinlerimde bile TRT arşivine iner, müzikle ilgili her tür doneyi toplardım. 78-79 yıllarından kalma 16 inç'lik filmleri şimdi elleseniz çıtır çıtır kırılır. Ben o zamanlar 16 inç'lik filmleri 2 inç'e aktarmıştım. Betacam kasetler çıkınca da onlara aktardım. Şu an arşive kazandırdığım 90 dakikalık 380 tane kaset var. İyi ki arşiv yapmışım, şimdi TRT Müzik'te kullanıyoruz."
Güngör'e son olarak Eurovision adayımızla ilgili çıkan dedikoduları sordum ve şu yanıtı aldım: "Her yıl olduğu gibi yine ortaya bir sürü isim atılıyor, hep spekülatif haberler yapılıyor. Şu an TRT'nin belirlediği bir aday yok ama yoğun bir şekilde çalışıyoruz."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA