Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Oscar'daki sinsi ABD propagandası

12 Şubat'ta yayınlanan yazıma, 'Argo, İran savaşı için mi favori?' başlığını atmıştım. Sinema birikimim ve vicdanım, 'Argo'nun Oscar'ın favorisi olmasını hazmedemiyordu.
'Argo' kötü film değildi ama Oscar'ı hak edecek kadar da iyi değildi. Oyunculuklar kötüydü, senaryo mantık hatalarıyla doluydu ve arşiv görüntüleri, filmi yer yer belgesel havasına sokmuştu.
En önemlisi filmde; Oscar'ı kazandıracak görkem ve ruh yoktu...

OPERASYON: İRAN
Oscar'da eşine sadece birkaç kez rastlanan bir olay gerçekleşti: 'Argo'; 'En İyi Yönetmen' ödülüne layık görülmeden 'En İyi Film' Oscar'ını kazandı.
Filmin oyuncularına da Oscar verilmedi.
'Argo'nun en kötü tarafı ise sinsi bir propaganda filmi olması... Başta; arşiv görüntüleri eşliğinde, filmin öyküsü için izleyicide gerçeklik hissi uyandıran bir altyapı hazırlanıyor.
Daha sonra yemi yutan izleyiciye; CIA ajanı Tony Mendez'in anılarından yola çıkılarak yazılan propaganda, afiyetle yediriliyor.
Propaganda filmi çekmenin de bir adabı var. Bir halk toptan kötü yansıtılmaz; en azından içinde bir-iki kişi sağduyulu, bi linçli gösterilir. Fakat 'Argo'da bütün İran halkı kötü ve nefret doluydu. Daha da kötüsü 'Argo'; 'Gerçeği anlatıyorum' imajı çizerken yalan söylüyordu...
Örneğin; filmin en vurucu bölümü olan havaalanındaki final, gerçekte hiç yaşanmadı.
Komplo teorilerini sevmem ama 'Argo' buram buram komplo kokuyor, ismi de rastlantı değil üstelik.
1980'de yaşanan Amerikan elçiliğinin basılması olayının, neden şimdi filmi çekildi ve neden şimdi Oscar kazandı?
İsrail'in İran'a saldırmak için bahane aradığı, Amerika'nın da acımasız ambargolarla bu savaş çığırtkanlığına destek verdiği bir dönemde 'Argo'nun vizyona girmesi ve üstüne Oscar kazanması tesadüf olabilir mi?
Amaç; İran'a saldırı için duygusal altyapı hazırlamak ve "Bunlar cahil, nefret dolu. Amerikalılar'ı buldukları yerde linç edecek bir toplum" algısı yaratmak. Tesadüfe bakın ki, 'Argo'nun ödülünün açıklanması için Beyaz Saray'a bağlanıldı.
Oscar törenine hiçbir zaman siyaset; bu kadar bodoslama girmedi.
First Lady Michelle Obama, Amerikan halkına "Bu filmler örnek alınmalı" mesajı verip ödülü açıkladığında, arkasında üniformalı askerler duruyordu.
Ha bu arada; 'Argo' kelimesinin mitolojik anlamı da 'kahraman askerler'miş!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA