Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Çok çalışmak iyi değil!

Sabah'ın pazarları yayınladığı The New York Times ekinde Peter Catapano imzalı müthiş bir yazı vardı. 'Çok Şey Yapmak Daha Az Şey Yapmak Anlamına Gelebilir' başlıklı bu yazıdan kısa bir özet geçersem, ikinci yazının da finalini yapmış oluruz herhalde: "Çinli bilge Lao Tzu, yaklaşık 2 bin 500 yıl önce şöyle yazdı: İşine aşırı düşkün kişi, kalıcı hiçbir şey yaratamaz. Tao'cu doğru yolu izlemek istiyorsan; sadece işini yap ve kendini kasma."

İŞ PERFORMANSI
Birçok kişi teselliyi; eski çağ bilgeliğinde olmasa da, iş yapmanın en etkili yolunun, belki de daha az şey yaparak zaman geçirmek olduğunu gösteren son araştırmalarda bulabilir. Yönetim danışmanı Tony Schwartz, "Yeni ve giderek artan sayıda araştırmalar; stratejik yenilenmenin (gündüz egzersizleri, kısa öğle uykusu, daha uzun gece uykusu, ofis dışında daha sık ve daha uzun zaman geçirmek ve daha sık tatil) verimliliği, iş performansını ve tabii sağlığı desteklediğini gösteriyor" diye yazdı.
Bu, mantığa aykırı görünüyor. İmparatorlukların temeli 'Daha fazlası daha iyidir' ilkesi değil mi? Ama Schwarz ve başka birçok kişi, aksini düşünüyor.
Geçenlerde Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma; az uyuyan çalışanların verimlilik kaybının, ABD şirketlerine yılda 63.2 milyar dolara mal olduğunu hesapladı.
Florida Devlet Üniversitesi'nde yapılan bir diğer araştırmaya göre; aramızdaki süper performanslı kişiler (seçkin aktörler, sporcular ve müzisyenler) en iyi performansı (günde üçü pek geçmeyen) 90 dakikalık sürelerle gösteriyor ve bunlar arasında düzenli molalar veriyor. Aralıksız 12 saat çalışmak makul bir seçenek değil.
Sona doğru toparlarsak; işverenler, çalışanlarını çok uzun saatlerde çalışmaya zorladıkça ve katı kurallar ürettikçe iş verimi düşüyor. Daha da kötüsü; çalışanlar işten kaytarmak ya da çok çalışıyormuş gibi görünmek için Oscar'lık oynuyorlar.

TATİL KÖYÜ GİBİ...
Kendi işi yapanlar bile sadece işi düşününce, işi her şeyin öne koyunca; hem fiziksel, hem de ruhsal anlamda performans düşüklüğü yaşıyorlar.

Google niye en çok kâr eden şirket? Çalışanlarını özgür bıraktığı ve ofisleri tatil köyüne benzediği için olmasın sakın! Tabii Google'ın yöntemlerini her iş alanında pratiğe dökmek mümkün değil ama en azından zihniyet değişmeli. Çok şey yapmak daha az şey yapmak anlamına gelebilir!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA