Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Reha Erdem'in tespiti

"Mersin tarafındaki dağlarda çekimlerimizi yaparken, gerilla kızlarını oynayacak bir grup Kürt kızı geldi. Civarda bize lojistik destek veren bir Türk köyü, bu köyden filmde küçük roller üstlenen insanlar ve her köşede de bir şehit asker çeşmesi vardı. Böyle bir coğrafyada tepki almadan bu filmi çekmemiz çok hassas bir konuydu.
Çekimlere ara verdiğimiz anlarda arkadaşlar soğuktan korunmak için mağaralarda ateş yakıyor, çay içiyorlardı... Üstlerinde gerilla üniforması olan kızların ve o köyden gençlerin naif bir şekilde muhabbet etiklerini gördüm. Filmin sonlarında pek çok kişinin takıldığı 'çay bahçesi muhabbeti' bunun gibi bir şeydi işte. O köyde figüranlık yapan gençlerden birine; görevli bir arkadaş, gerilla üniformasını uzatarak 'Giyer misin bunu?' diye sormuş. Genç, 'Giyemem, abim geçen sene şehit oldu' demiş. Bu kadar iç içe, nereden tutsak kanayan bir mesele."
Reha Erdem'in, Express dergisine verdiği röportajda 'Jin' filmini anlatırken "Filmin çekimleri esnasında size önemli gelen ne gibi şeyler yaşandı?" sorusuna verdiği yanıtı okudunuz.

PERDE ARKASINDA OLANLAR
Şehit mezarlıklarıyla dolu bir Türk köyünde, 17 yaşında bir PKK'lı kızın öyküsünü anlatıyorsunuz. Filmde köylüler de oynuyor, lojistik destek sağlıyorlar vs. Ve abisi geçen sene şehit düşen bir gençten gerilla kıyafetini giyip oynamasını istiyorsunuz. Çözüm süreci, işte bu kadar zor bir süreç.
Ertürk Yöndem'in sunduğu, 'Nınınınııı nınınınınııınıınıııı' melodisiyle başlayan 'Perde Arkası' programı yayından kalkalı ne kadar oldu? Çok oldu.
Bu zaman diliminde Türk halkının Kürt meselesine bakış açısı değişti.
Peki, Ahmet Kaya'nın '10. Yıl Marşı' eşliğinde sürgüne gönderilişinden bu yana kaç yıl geçti?
APO'nun yakalanışından bu yana kaç yıl geçti? Her şey daha dün gibi değil mi?
Evet, barış gelsin, gençler ölmesin. Çözüm sürecinin emekleme döneminde bile barışı bizlere tattırması güzel. Ama 'Jin' filminde "Gerilla kıyafeti giyer misin?" diye sorulan gencin abisi öleli kaç yıl oldu?
Erdem'in dediği gibi bu kadar iç içe, nereden tutsak kanayan bir mesele bu; daha zamana ihtiyacı var. Bu süreç, 'hızlandırılmış kurs' gibi değil, yavaş yavaş ilerlemeli. Acıların ve yaraların soğuması için daha çok zamana ihtiyaç var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA