Her ne kadar yazın kavurucu sıcağında pek tercih edilmese de çorba, iftar sofralarının vazgeçilmezidir.
İlgiyle takip ettiğim Bianet sitesi de 'İftarda Kardeş Çorbalar' başlıklı bir yazı dizisi yayınlamış.
Yazı dizisinde, Anadolu'da yaşayan Arap, Arnavut, Kürt, Laz, Hemşin, Ermeni, Yahudi, Süryani, Rum, Boşnak, Çerkes, Seferad, Roman ve Gürcü halklarının çorba tariflerine ve bazı çorbaların çıkış öykülerine yer verilmiş; mutlaka okuyun.
ÇEŞİT DAHA DA ARTMALI
Çorba bahane, çorba kardeşliği şahane! Anadolu yüzyıllar boyunca farklı kültürlere ev sahipliği yapmış. Birbirimizin çorbalarını yapmışız.
Çorbalarımızı,
yemeklerimizi paylaştığımız sürece de kardeşliğimiz pekişmiş.
Yazı yavaş yavaş 'kız alıp vermişiz' edebiyatına kayıyor, farkındayım ama bu ülkede 'çorbaların kardeşliği' diye bir şey var!
Çorba çeşidi azaldı mı bilin ki, uzaklaşıyoruz birbirimizden!
Hazır çorba markalarının son dönemde çıkardığı farklı ürünler, unuttuğumuz birçok çorbayı bize yeniden hatırlattı.
Restoranların mönülerinde hep mercimek, yayla, ezogelin ve tarhana çorbaları yer alıyor. Çeşidi artırmak için birileri ön ayak olmalı.
Tıpkı Bianet'teki yazıda bahsedildiği gibi; 'daha önce hiç tatmadığınız bir çorbayı yaparken aslında bir halkın kültürünü de tanıma fırsatı bulabilirsiniz.'
Yaşasın 'çorba kardeşliği'!