Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Türkiye'de padişahlık olsaydı!

İngiltere'nin üç numaralı veliaht prensi doğdu ve eski tartışma yine gündeme geldi: "Sene olmuş 2013, hâlâ tahtan ve veliaht prensten bahsediyorlar!"
Bahsetmek ne kelime; Prens William ile eşi Catherine'in bebeğinin dünyaya gelişini adeta bir peri masalı gibi sundular.
İngiliz halkı kraliyet ailesiyle gurur duyuyor. Duymayanlar da var elbette ama bu sevgiden ortaya devasa bir ekonomi çıkıyor!

KRALİYET ŞİRKETİ!
Binlerce turist, Buckingham Sarayı'na akın etti; hediyelik eşyalar kapış kapış gitti. 'Çocuk erkek mi, kız mı olacak, ismi ne olacak?' diye 5 milyon dolar'lık bahisler oynandı. Tahtın yeni varisinin doğumunun, İngiltere ekonomisine şimdilik 400 milyon dolarlık katkı sağladığından bahsediliyor.
İngiltere'de Kraliyet Ailesi, 'şirket' diye anılıyor! Kraliyet mücevherleri, sarayları, monarşinin turizm ve diğer endüstrilere katkısı hesaplandığında; ortaya 44.5 milyar sterlin değerinde bir şirket çıkıyor!
İngiltere'de monarşi sembolik. Bu da demokrasi anlayışının ne kadar güzel işlediğinin göstergesi. Keşke biz de 600 yıllık Osmanlı İmparatorluğu'nu sembolik olarak yaşatabilseydik! Evet, çok derin bir tartışma konusu. Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet'in ilk yıllarının dinamikleri, dönemin şartları gibi bin tane ayrıntıyı dikkate almak gerekiyor. Padişahlık ve halifelik sembolik kalır mıydı? Ya da ne kadar süre sembolik kalırdı?
Bu soruların yanıtını tarihçiler versin! Ama ben yine de keşke Osmanlı sembolik olarak devam etseydi ama İngiltere gibi sağlam bir demokrasi ve parlamenter sisteme sahip olsaydık diyorum! Ee bu kazanımlar da gökten zembille inmiyor. Adamlar Magna Carta anlaşmasını 1215 yılında imzaladılar!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA