Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Diren Türk kahvesi

Sabah'ın deneyimli editörlerinden Şirzat Bilallar tam bir Türk kahvesi tiryakisidir. Şirzat, geçenlerde cezvede yapılan Türk kahvesi içememekten yakınıyordu. Artık birçok cafe ve restoranda Türk kahvesinin makinede yapıldığını söylüyordu. Ben de birkaç yerde makinede yapılan Türk kahvesini içince yazmak farz oldu.
Evet, kahve makinesi büyük kolaylık ama cezvede pişen kahveyle aynı tadı vermiyor. Hele hele közde ve bakır cezvede pişirilen Türk kahvesiyle uzaktan yakından alakası yok.
Kahveye ne kadar su koyacaksın, ne kadar karıştıracaksın, köpük payı olan ilk pişirimi ne zaman ayıracaksın, ocağın altını ne zaman kısacaksın? Bunlar basit ama önemli detaylar. Bir de Türk kahvesinin öyle bir gizemi vardır ki, her yapan elde farklı bir tat alır.

MAKİNEYLE OLMAZ!
Özetle; makine ne anlar Türk kahvesinden!
Hepsini geçtim; Türk kahvesi, kültürümüzün en önemli parçalarından biri. Espresso'nun değil ama bir fincan Türk kahvesinin 40 yıl hatırı vardır. Falına bakarsın, falla hayallere dalarsın! Anneler en güzel fincanlarını yıllarca kızı istenmeye gelince kullanmak için saklarlar.
Yani kahveye sahip çıkan Yunanlar'a kızmakla olmuyor bu işler. Önce kahveyi layıkıyla yap, sonra Yunanlar'a karşı çık. Vallahi ben Atina'da çok yerde kahve içtim, hiç makinede yapılana denk gelmedim. İstanbul'da ise her mekanda Türk kahvesi makinesi var!
Türk kahvesine sahip çıkalım, ısrarla cezvede yapılanını isteyelim. Yoksa bu gidişle Türk kahvesi de makinede yapılan espressoya benzeyecek. Hatta espresso, Türk kahvesinin yerini alacak!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA