Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Sezen Aksu sansürü

Sezen Aksu'nun 2006 yılında Bodrum'da tatil yaparken mayolu fotoğrafları çekilmişti. Aksu da fotoğraflarının izinsiz çekildiği gerekçesiyle dava açmıştı.
Bakırköy 24'üncü Asliye Ceza Mahkemesi, şikayetçinin ünlü bir sanatçı olduğunu ve yaşantısının merak edildiğini belirterek; halka mal olmuş kişilerin evleri dışındaki yerlerde çekilmiş fotoğraflarının yayımlanmasının, özel hayatın gizliliğini ihlal etmeyeceği gerekçesiyle sanığın beraatına karar vermişti.
Ama Aksu yılmadı ve kararın temyiz edilmesi için Yargıtay'a gitti. Yargıtay 12'nci Ceza Dairesi de yerel mahkemenin kararını bozdu.
Yargıtay "Kişinin, kamuya açık alanda bulunması; bu alandaki her görüntünün kaydedilmesine, sürekli ve izinsiz olarak elde bulundurulmasına rıza gösterildiği anlamına gelmez" dedi.
Yargıtay ayrıca fotoğrafların yayınlanmasında 'kamu yararı bulunmadığına' hükmetti.
Burada meseleye 'Mayolu fotoğraf izinsiz çekilmiş' diye bakmak da yanlış.
Yargıtay'ın bu kararı emsal teşkil edecek ve mayolu-mayosuz hiç fark etmez, izinsiz fotoğrafı çekilen ünlüler artık gazetecileri hapse attırabilecek.
Bu karardan sonra ünlüler artık topluma mal olmuş insan kategorisinden çıkıp 'ayrıcalıklılar' sınıfına geçmiştir. Artık ünlülerin fotoğrafları, canları istediği zaman çekilecek.
Özetle; Aksu sayesinde artık bu ülkede magazin de yapılmayacak.
Bundan sonra muhabirler; sorun yaratacağını düşündükleri sanatçıların fotoğrafını çekmez, sorun yaratmayacağını sandıkları ünlülerin bile açacağı davalarla boğuşabilirler.
Artık magazin sayfalarında daha çok yalaka albüm, film tanıtımlarını okuyacaksınız. Aksu, sırf ameliyatlar ve ilaçlar yüzünden deforme olan yüzü fotoğraflarda makyajsız daha da kötü çıktığı için bu kararın çıkması için uğraştı.

AKSU'NUN FARKI NE?
Sharon Stone'un makyajsız, Britney Spears'ın küfelik, Jack Nicholson'ın koca bir sosisliyi ağzına tıkarken, Avrupalı prenseslerin, kraliçelerin üstsüz fotoğrafları yayınlanırken, Aksu'nun istemediği fotoğraflar yayınlanmayacak! İngiltere Başbakanı'nı doktordan fırça yerken bile izledik yahu! Nedir Aksu'nun ayrıcalığı?
Oysa sanatçı dediğin kendisiyle barışıktır. Türk insanı da Aksu'dan daha seksi ya da güzel olmasını beklemiyor. Onu nefis şarkıları, bilgi birikimi ve hoş sohbeti için seviyor.
Kusura bakmasın ama Aksu tarihe, 'sansürcü sanatçı' olarak geçmekle kalmadı, diğer sansürlerin de önünü açtı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA