Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

'Kelebeğin Rüyası'nı asıl şimdi izleyin

Usta yönetmen Stanley Kubrick "Bir sinema filminin yapımında; kurgudan önce atılmış her adım, o filmi kurgulamak amacı ile yapılmıştır!" der.
Sinemada kurgu ve montajın önemi bundan daha güzel anlatılamazdı herhalde. Yılmaz Erdoğan'ın geçtiğimiz hafta sonu yeniden vizyona giren 'Kelebeğin Rüyası' filmi de adeta, sinemada kurgunun ne kadar önemli olduğunu haykırıyor.
'Kelebeğin Rüyası' iyi bir filmdi, gerçek hayattan alınmış sarsıcı bir öyküsü vardı. Oyunculuklar müthişti, diyaloglar çarpıcıydı, mekan ve dekor tasarımları Türkiye standartlarının üstündeydi vs. ama yine de bazı eksiklikleri vardı.
Üst üste üç ölüm sahnesi tekrar hissi uyandırıyor, finalin vurucu olmasını engelliyordu. Filmin temposunda düşüşler vardı.
Filmle ilgili ilk yazımda "Filmin süresi gereksiz yere uzun tutulmuş. Kafadan 20 dakika atılırdı" demiştim.

OSCAR'A PROGRAMLI
Yeni versiyonda, film 18 dakika daha kısa tutulmuş. Hatta ilk filmden daha da fazla sahne atılıp yenileri eklenmiş. Filmin ana teması, edebiyat ve şiir gibi ağır konular olmasına rağmen; Erdoğan yeni kurguyla müthiş akıcı bir film ortaya çıkarmış. Filmi tamamlayan o kadar güzel sahneler eklenmiş ki, ilk filmde eleştirdiğim Belçim Erdoğan'ın performansı güçlenmiş, filmdeki aşk daha da anlam kazanmış.
Meğer Erdoğan, filmin orijinalinde eşinin sahnelerini az tutmuş!
ABD'de bu film için uzmanlarla bir beyin fırtınası yapıldığı kesin.
Yeni 'Kelebeğin Rüyası' adeta Oscar almaya programlanmış. Finale ilk filmde olmayan bazı bilgiler eklenmiş!
Bu yıl Yabancı Film Oscarı'nda 'Amour' (Aşk) gibi kesin bir favorinin olmaması 'Kelebeğin Rüyası'nın ilk beşe girme şansını artırıyor!
Tabii her şey lobi ve tanıtıma bağlı; onu da yarın yazacağım!
Sona doğru toparlarsak; 'Kelebeğin Rüyası'nı izleyip beğenenler, yeni kurgusunu tekrar izlesinler.
Filmi daha önce izlemeyenler ise çok şanslı; çünkü onları, hataları minimuma indirgenmiş müthiş bir film bekliyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA