Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

+18'lik sanat filmleri yandı!

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 'Sinema Filmlerinin Desteklenmesi'" yönetmeliğinde yapılan değişikliğe göre; destek verilen sinema filmlerinin, '+18' ibareli olması durumunda, bakanlık filme sağladığı desteği geri alacak. Tartışılması gereken bir karar bu.

AMA OSCAR ALIYOR
'+18 yaş' ibaresi çok geniş bir açılıma sahip. Seks sahnelerinin dışında, yoğun şiddet içeren, küfürlü filmler de bazen '+18' damgası yiyorlar.
Bazen 'arthouse' (sanatsal) bir drama filmi, bir sevişme sahnesi yüzünden de '+18' ibaresi alıyor. Oscar'da, Berlin'de, Cannes'da ödül alan birçok +18'lik film var.
Daha net bir örnek vereyim: Fatih Akın'ın 'Duvara Karşı' filmi, sevişme ve şiddet sahneleri yüzünden birçok ülkede '+18' ibaresiyle gösterime girdi.
Lakin 'Duvara Karşı' bir dram filmiydi, sistemin ötekileştirdiği insanların trajedilerini anlatıyordu ve birçok festivalden ödül aldı.
Şimdi yeni yönetmeliğe göre bizde; 'Duvara Karşı' gibi müthiş bir film çekip festivallerde Türkiye'yi gururla temsil etme olasılığı olan yönetmenler, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğinden mahrum kalacaklar.
Örneğin Nuri Bilge Ceylan +18'lik bir film çekip Oscar da alabilir! Kültür ve Turizm Bakanlığı, +18 kararını tekrar gözden geçirmeli.
Gişede şans bulamayan, festivallik, 'arthouse' (sanatsal) filmler için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verdiği destek çok önemli.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA