Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

En iyi 10 filmi kaç kişi izledi?

Ekşi Sinema, internetteki en kaliteli sinema sitelerinden biri. Bu yıl yine geniş kapsamlı bir soruşturma yapıp 60'a yakın sinema yazarına, 2013 yılında Türkiye'de vizyona giren filmler arasındaki favorilerini sormuşlar.
Yayınladıkları 'Yılın En İyi 15 Filmi' listesinden ilk 10'a girenlerin kaç kopya ile vizyona girdiklerini ve seyirci sayılarını araştırdım. Çıkardığım tablo aşağıda.
Bu en iyi 10 film, Türkiye'de sadece ve sadece 521 bin 800 kişi tarafından izlenmiş. Bu da, vasat bir yerli komedi filminin yarısı kadar izleyici demek. Bu tabloda dengeyi bozan, Sandra Bullock ve George Clooney'nin başrollerini paylaştığı, başarılı bir popüler sinema örneği olan 'Yerçekimi' (Gravity) filmi olmuş.

SİNEMADA AVM TEKELİ
'Yerçekimi' büyük bir tanıtımla, 80 kopya ile daha çok salonda gösterime girdiği için 395 bin 872 kişi tarafından izlendi. 'Yerçekimi'ni listeden çıkardığınızda geriye kalan dokuz film, 'arthouse' sanatsal yapımlar. Bu dokuz filmi toplamda sadece 125 bin 928 kişi izlemiş. Bu dokuz filmin toplam kopya sayısı ise 77; 'Yerçekimi'ni bile geçememişler.
Bu dokuz film; izleyenlerin ufkunu açan, hayata çok farklı bakmalarını sağlayan, tüm dünyanın konuştuğu, festivallerde ödül yağmuruna tutulan, 2013'ün en iyi yapımları. Bu filmlerin çoğu; koskoca Türkiye'de, o da sadece İstanbul ve Ankara'da dört-beş salonda gösterime girme şansı buldu. Bağımsız 'Başka Sinema' oluşumu olmasaydı, bu filmlerin bazıları İstanbul'da bile izlenemeyecekti.
Türkiye'de alışveriş merkezlerindeki sinema salonları tekelleşmiştir. Yerli filmleri geçtim, artık ödüllü yabancı filmler bile salon bulamıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı; bu tekelleşmeye dur demeli, insanlara kültürel zenginlik ve vizyon katan 'arthouse' filmlerin vizyona girmesi için salonlara kota uygulamalı!
'Bir film izledim, hayatım değişti' lafını abartılı bulabilirsiniz ama bazı filmlerin 'dokuz kaplan gücü'nde olduğunu da unutmayalım! Eğer bir çözüm yolu bulunmazsa, gelecekte ufku ve vizyonu dar gençlerden oluşmuş bir nesil bizleri bekliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA