Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

İçimizdeki hayvan: 'Recep İvedik'

İki hafta üç günde 5 milyon 356 bin izleyiciye ulaşan 'Recep İvedik 4'; Türkiye'de tüm zamanların en çok izlenen filmi 'Düğün Dernek'in 6 milyon 681 bin izleyici rekorunu rahat kıracağa benziyor.
Peki, 'Recep İvedik' filmleri neden çok izleniyor?
Sinema salonlarının sayısının artması, filmin tekel oluşturacak derecede çok salonda vizyona girmesi, fragmanının iyi olması, kemikleşmiş bir ergen hayran kitleye sahip olması vs. tüm bu faktörler; 'Recep İvedik 4'ün çok izlenmesinde etkili.
Ancak 'Recep İvedik' fenomenini anlamak için daha derine inmek lazım.
Bunu da Galatasaray Üniversitesi'nden Doç. Dr. Hülya Uğur Tanrıöver yaptığı şu yorumla başarıyor galiba: "Toplum yaşamının gerektirdiği kurallara uyma gereği, dayatılan egemen 'görgü' ilkeleri ergenlerin en temel isyan konularıdır. Asla büyümeyen bir ergen olarak 'Recep İvedik', izleyicilerin içindeki, o normları 'iğrenç' biçimde çiğneyen ergeni uyandırmaktadır...
Bu serinin filmlerinde özellikle de gaz çıkarma, dışkılama veya bunlara yapılan göndermeler; ciddi bir homofobik söylemin varlığıdır. Bu da, psikanalitik yaklaşımla açıklayacak olursak, söz konusu filmin hayranlarının çocukluklarındaki 'anal' evreden 'genital' evreye geçemeyişlerinin ve erkeklerin; kendi içselleştirilmiş eşcinsel eğilimlerini, bu nefret söylemiyle baskılama girişimlerinin bir göstergesidir."

GENÇLER RAHATLIYOR
İlk bakışta klasik entel, zorlama bir yorum gibi duruyor ama Tanrıöver meselenin özüne inmeyi başarıyor. 'Recep İvedik'; toplumun ve ailenin dayattığı kurallar arasında sıkışan, daha doğrusu yetişkinler gibi ödün vererek uyum sağlayamayan gençler için bir rahatlama aracı. 'Recep İvedik' iğrenç şeyler yapıyor, homofobik, cinsiyetçi, hatta nefret söyleminden bile besleniyor. Ama tüm bu kötü şeyleri komedi yoluyla yaptığı için seviliyor, bastırılmış duygularda bir rahatlama hissi yaratıyor!
Bu bastırılmış duygular herkeste var aslında.
İnsanoğlunun ruhundaki 'id', 'ego', 'süper ego'nun savaşında, Recep İvedik'; 'id'ye kendini ifade etme fırsatı sunuyor.
Bu filmi izlerken hayvani duygularınız bir volkan gibi fışkırıp rahatlıyorsunuz. Bu rahatlama gişeyi patlatıyor ama ya yan etkileri?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA