Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

İstediğin haberi sildir devri!

Yeni internet yasası, internetteki fotoğraf ve haberlerini sildirmek isteyen ünlülere yaradı.
TBMM, 6 Şubat'ta 5651 sayılı kanunun bazı maddelerinde değişikliğe gitti.
Yasanın dokuzuncu maddesinde 'İçeriğin yayından çıkarılması ve cevap hakkı' yazarken, bu madde 'İçeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesi' olarak değiştirildi.
Yani medyada internet yoluyla yapılan bir yayın nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden kişi ya da kurum ya da kuruluşlara, içeriğin kaldırılmasını isteme hakkı doğmuş oldu.

KAFALAR KARIŞIR ÜNLÜLER
Ünlüler bu değişiklikle birlikte hemen harekete geçti. Örneğin Pınar Eliçe, bir internet sitesinde bilgisi dışında yayınlanan müstehcen fotoğraflarının kaldırılması için mahkemeye başvurdu.
Sulh ceza mahkemeleri de istenmeyen fotoğraf, haber ve yayınların kaldırılması yönünde kararlar vermeye başladı.
Elbette bireyin, istemediği görüntülerin internette yayınlanmamasını isteme hakkı var. Ancak ünlülerin isterlerse haberleri de yasaklayacak olmaları, kafalarda soru işareti yaratıyor.
Meseleye sadece magazin açısından bakmayın.
Artık bir insan 'Kişilik haklarıma zarar veriyor' diyerek haber doğru da olsa yayın yasağı getirebilir.
Peki ya o haberde kamu yararı varsa? 'Kişilik haklarının ihlali' ve 'kamu yararı'; ucu çok açık iki konu. Çok tartışma çıkar bu yasadan.
Yasadaki bu değişikliğin en önemli ayrıntısı ise şu: Sulh ceza mahkemesine yapılan başvuruyla birlikte 24 saat içinde istenmeyen fotoğraf ve haberlere de erişim hakkının engellenmesi.
Elbette yalan haber, kişileri rezil eden görüntüler engellensin. Ama yeni yasanın ucu çok açık; haber yapma özgürlüğü zarar görebilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA