Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Bir 'Köle Isaura' dizisi: Soma

Soma'da maden işçisi Barış Kılıç; 2007 yılında, üzerine zimmetli maskeyi kazayla bozmuş. O dönem 700 lira olan maaşının yarısı ceza olarak kesilmiş. Barış o maskeyi, Vatan muhabiri İlker Akgüngör'e gösterdi. O maske Çin malı. Maske demeye bin şahit ister; bez parçasından hallice. Barış'ı bir de kazıklamışlar, 350 lirasını almışlar. Allah aşkına kaç para o maske? İşte vahşi kapitalizm bu. Soma'da Çin malı birçok maskenin son kullanım tarihi 1998 çıktı. İnsanları ölüme göndermişler!

DAYIBAŞILAR!
Taşeronlar sırf günlük üretimi artırmak ve daha çok kâr için işçileri 'Mis', 'Nilüfer', 'Gama' gibi isimler verdikleri gruplara ayırıp yarıştırmışlar.
Bu grupların başlarında madenciye nefes aldırmayan, yemek molasını bile 10-15 dakika veren 'dayıbaşı' denilen şefler yerleştirmişler. Bu 'dayıbaşı'ları madencileri yarış atı gibi çalıştırmışlar; ne kadar çok kömür çıkarsa, kendilerinin maaşları da o kadar artıyor, 10 bin liraya ulaşıyormuş.
Maden sahibi Alp Gürkan, Soma'da bildiğin 'Köle Isaura' dizisi çekmiş. 'Dayıbaşı'ların baron gibi kamçıları da var mıydı acaba? Kamçıya gerek yok, işsiz kalma korkusu yetmiş.
Çalışma Bakanı Faruk Çelik, "Kömür çıkarma sisteminde tablo vahim" dedi. Hükümet maden politikasını kökten değiştirecek hamleler yapmaya hazırlanıyor.
Soma faciası; kâr hırsıyla özelleştirmeyi kötüye kullananları ve taşeronlaşmanın zararlarını adeta gözümüzün içine soktu! Sadece madenlerde değil, taşeronlaşma her alanda gözden geçirilmeli. Yeni bir facia beklenmemeli!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA