Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Dişi 'Recep İvedik'

'Yalan Dünya' dizisiyle yıldızı parlayan Gupse Özay'ın hem senaryosunu yazdığı, hem de başrolünü oynadığı 'Deliha' filminin fragmanını izleyince ilk cümlem şu oldu: "Aa bu dişi 'Recep İvedik."
'Deliha'; biraz deli, çok matrak ve sahiden temiz kalpli genç bir kadın olan 'Zeliha'nın aşkı bulmaya çalışırken başından geçen komik olayları anlatıyor...
'Zeliha' da tıpkı 'Recep İvedik' gibi abartılı karikatürize bir karakter; deli dolu, kaba bir kişilik. 'Recep İvedik' kadar olmasa da, 'Zeliha'nın da ağzı bozuk. 'Zeliha' da el şakaları yapmayı seviyor. Sokakta siyahi bir delikanlıya göbek atması, bir adamın kolunu ısırması tam 'Recep İvedik'lik hareketlerdi.

KADIN KOMEDYEN AZ
'Revep İvedik' mahalle esnafına eşek şakaları yapardı; 'Zeliha' da boruyla kağıt fırlatıyor, manavı korkutuyor falan... 'Zeliha'nın da 'Recep İvedik' gibi çocuksu bir ruhu var.
'Deliha'daki yan karakterler de, 'Recep İvedik' serisindeki gibi halktan insanlar. En önemlisi; 'Recep İvedik' serisinde olduğu gibi 'Deliha'da da hep ana karakter ön planda, yan karakterler sadece espri malzemesi olmak ya da komik sahneye güç katmak için var.
Bunlar iki dakikalık fragmanı izleyip çıkardığım benzerlikler.
Tahminim şu; Gupse Özay, bir senaryo yazıp ünlü yapımcı Necati Akpınar'a gitti. Türk halkını çözmüş deneyimli yapımcı Akpınar da, 'Gel biz bu senaryodan dişi 'Recep İvedik' çekelim' dedi. Ya da Akpınar, en baştan Gupse'den böyle bir senaryo yazmasını istedi.
Elbette hem Türk, hem de dünya sinemasında 'Recep İvedik'e benzer komik karakterler hep oldu. Ama 'Deliha'nın dört 'Recep İvedik' filminden sonra çekilmesi, bu benzerlikleri daha da ön plana çıkarıyor.
Peki, 'Deliha'nın 'Recep İvedik'e benzemesi kötü mü oldu? Yoo, Türk sinemasında zaten kadın komedyen eksikliği vardı.
Özay'ın bu büyük boşluğu kapatacak yeteneğe sahip olduğunu düşünüyorum. Hele hele yanında da Akpınar gibi deneyimli bir yapımcı varsa...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA