Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Halit bey Osmanlıca'yı siz öğrettiniz

Hürriyet'ten biraderim Cenker Tezel, Halit Ergenç'ten Osmanlıca eğitimle ilgili yorum almış.
Siyasi gündemle magazini birleştiren güzel bir magazin haberi olmuş. 'Muhteşem Yüzyıl'la memlekette Osmanlı rüzgarı estiren, 'Kanuni' karakteriyle bütünleşen Ergenç'in Osmanlıca eğitimle ilgili görüşleri elbette ilgi çekici.
Ergenç, "Ali'ye zorla Osmanlıca öğretemem.
Siz ister misiniz çocuğunuz Osmanlıca okusun? Temel eğitime dahil mi bu sizce? Cevap belli, bu yüksek ihtisas konusu. Öğretmek isteyenlere itiraz etmem ama çocuğuma zorla öğretmem. Ancak kendi isterse öğrenir" demiş.
Ergenç niye bu kadar hiddetlenmiş anlamakta zorluk çektim doğrusu. Kimsenin zorla Osmanlıca öğretmek gibi bir derdi yok.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı bile "Benim önerim Osmanlıca'nın seçmeli ders olarak devam etmesinden yana" dedi.
Yani Ergenç'in "Ali'ye zorla Osmanlıca öğretemem" demesine gerek yok. "Siz ister misiniz çocuğunuz Osmanlıca okusun?" sorusu da enteresan.
Ergenç, sanki kimse Osmanlıca istemiyor, devlet zorla öğretecekmiş gibi bir hava yaratmış. Oysa çocuğunun Osmanlıca öğrenmesini isteyen çok insan var.

DİL FAŞİZMİ
Osmanlıca eğitim, akademisyenlerden de destek aldı. Bu ülkede tarih ve Osmanlı denince akla gelen ilk isimlerden biri olan Murat Bardakçı şöyle yazdı: "Türkçe'nin fakirleşmesi ve bugünün gençlerinin 150, haydi bilemediniz 200 kelime ile konuşur hale gelmelerinin sebebi Harf Devrimi değil, resmen varolmamasına rağmen ideolojik maksatlarla ve şiddetli şekilde yürütülmüş olan Dil Devrimi'dir. Millet bu gereksiz uygulama yüzünden bugün 1950'lerin, 60'ların gazetelerini bile anlamayacak bir dil fukaralığına düşmüştür ve Eski Türkçe derslerinin bir faydası da kelime dağarcığının artışını sağlaması olacaktır… Bazı kesimlerin Eski Türkçe'nin bir ucube, 'Araplaşma' yahut 'geriye gitme' değil; memleketin bin küsur senelik kültürü olduğunu, bu yazıyı öğrenenlerin önünde yepyeni ve geniş bir ufkun açılacağını farketmeleri ve kapıldıkları 'dil faşizmi'ni de artık bir tarafa bırakmaları şarttır!"
İlber Ortaylı da Osmanlıca eğitimin faydalı olacağını ama mevcut eğitim sisteminin Osmanlıca öğretemeyeceğine inanıyor.
Elbette herkesin fikri kendisine; isteyen de var, istemeyen de. Ama önce yapmamız gereken; Osmanlıca eğitim isteyenlere saygı göstermek olmalı galiba. Bardakçı'nın dediği gibi dil faşizmini bırakmalıyız.

ALİ DE ÖĞRENSİN
Özetle; Osmanlıca eğitim Ergenç'in dediği gibi yüksek ihtisas konusu değil. Eski Türkçe yasaklanarak bin yıllık kültürümüzle bağlarımızın bıçak gibi kesildiğini, geçmişle barışarak daha kültürlü, uygar bir ülke olacağımızı düşünen birçok insan var.
Bu ülkede Osmanlıca'nın faydasını en çok görmüş insan belki de Ergenç. 'Muhteşem Yüzyıl'da 'alaa', 'lakin', 'devlet-i aliyye' diye diye müthiş paralar kazanan, şöhretinin sınırları Türkiye'yi aşıp 50 ülkeye yayılan Ergenç, Osmanlıca eğitim lafını duyunca niye bu kadar öfkelendi anlamak zor.
Bari siz kızmayın Halit Bey! Ülkeye asıl Osmanlıca kelimeler öğreten, sakal modasını başlatan, Osmanlı'yı popüler yapan, insanları müzelere koşturan sizsiniz Halit Bey. Osmanlıca eğitimi gündeme getiren 'Muhteşem Yüzyıl' dizisi ve sizin eşsiz yorumladığınız 'Kanuni' karakteridir.
Yok, böyle bir tezat Halit Bey… Bence Ali de öğrensin, 'Muhteşem Yüzyıl"ı izlerken sizi daha iyi anlar!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA