Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Çanakkale filmleri neden izlenmedi?

Hadi Russell Crowe'un 'Son Umut'unun gişesini, yakın dönemde üst üste çekilen yerli Çanakkale filmleri etkiledi. Peki, daha önce çekilen filmlerin gişe hasılatı nasıldı dersiniz?
Bütçe-gelir hesabı yapılırsa gişede en karlı yapım, Tolga Örnek'in çektiği 'Gelibolu'… Düşük bütçeli bir belgesel olmasına rağmen 'Gelibolu'yu 677 bin kişi izledi. Fida'nın büyük bütçeli filmi 'Çanakkale 1915'i ise 918 bin kişi izledi. Kemal Uzun ve Serdar Akar'ın birlikte yönettikleri, Gürkan Uygur, Berrak Tüzünataç ve Mahir Günşıray'ın rol aldığı 'Çanakkale: Yolun Sonu' ise 670 bin izleyiciye ulaştı.

İZLEYİCİ İLGİ GÖSTERMEDİ
Sinan Çetin'in yönettiği, Haluk Bilginer, Oktay Kaynarca ve Yavuz Bingöl'ün rol aldıkları 'Çanakkale Çocukları' ise 261 kopya vizyona girmesine rağmen sadece 200 bin kişi tarafından izlendi. Özen Film'in 23 kopya vizyona soktuğu 'Sarı Siyah' ise 1947 izleyiciyle ile en az izlenen Çanakkale filmi oldu. Özetle ülkemizde henüz 1 milyon barajını aşan bir Çanakkale filmi yok. 'Son Umut' milyon barajını rahat aşacak gibi görünse de genel tablo Türk izleyicisinin sanılanın aksine Çanakkale Savaşı'na pek ilgi duymadığını gösteriyor. Elbette filmlerin başarısızlığı bunda ana etken ama yoğun milliyetçi duygularımız hesaba katılınca, Çanakkale Savaşı'nı konu alan filmlerin daha fazla izleyiciye ulaşması gerekirdi. Bu tablo da ayrı bir sosyolojik araştırma konusu.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA