Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Kimdir bu Oscar'ı seçenler?

Oscar töreni için geri sayım başladı... Bu yıl yarış 'Boyhood', 'Birdman' ve 'The Grand Budapest Hotel' arasında geçecek gibi görünüyor ama kesin favori yok. Akademi üyeleri; 1982'deki 'Gandhi', 2005'teki 'Crash', 2009'daki 'The Hurt Locker' ve 2011'deki 'The Artist' tercihleri dışında genelde popüler ve görkemli filmlere ödül verdi ama bu yılki favoriler sanatsal yönü ağır yapımlar.
Oscar'ı çok konuşuyoruz ama bu ödülleri verenleri pek tanımıyoruz.
Peki, kim bu ödülleri verenler?
Oscar ödüllerini veren Amerika Sahne Sanatları ve Bilimler Akademisi (AMPAS); 1927 tarihinde kurulduğunda sadece 38 üyesi vardı. Bugün ise üye sayısı 6 bine yaklaşmak üzere. Oscar'da sinemanın farklı disiplinlerini temsil etmek için temelde 15 dalda ödül verildiği için, üyeler sadece oyuncu, yönetmen, yapımcılardan oluşmuyor. Film editörleri, halkla ilişkiler işi yapanlar bile oy kullanıyor.

KUSURSUZ BİR SİSTEM
Oscar'lar üç basamaklı bir seçimle sahiplerine ulaşıyor. İlk seçim, Oscar'a aday olabilecek kriterlere sahip olmaktan geçiyor.
Bir filmin aday olması için; 34 mm'lik bir kopyasının Los Angeles'ta bir sinemada ücret karşılığı en az bir hafta boyunca gösterilmiş olması gerekiyor.
Daha sonra Oscar'a aday olma hakkı kazanan filmlerin listesi, üyelere gönderiliyor, onlar da kendi branşlarında adaylarını oyluyorlar. Yani yönetmenler; yönetmenler, senaryo yazarları; senaryo yazarları için oy kullanıyor. Adaylar belirlendikten sonra bu kez üyelere ikinci liste yollanıyor.
Üyeler, finale kalan filmleri iki hafta içinde tekrar izleyip oy kullanıyor ve böylece kesin sonuçlara ulaşılıyor. Böyle kusursuz bir sistemden tartışılacak sonuçlar da çıkmıyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA