Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Seçimin kaybedeni CHP

Siyaset de fena halde futbola benzer. Ligin sonunda kimin iyi oynadığına değil, kimin şampiyon olduğuna bakılır. 'AK Parti seçimi kaybetti' deniyor ama yine birinci çıktı. En yakın rakibine 15 puan fark atmak, tek başına iktidar olmayı 22 vekille kaçırmak mı kaybetmek oluyor? Dünya siyaset tarihinde 13 yılda 10 seçimden birinci çıkan başka bir siyasi parti var mı? 13 yıl iktidarda kalmanın belli bir yıpranma payı, metal yorgunluğu muhakkak olacaktır. Bu da AK Parti'ye -8 puan olarak yansıdı. Bence muhalefet partilerinin seçim sonuçlarına bu açıdan bakmalarında da fayda var.

OYLAR GERİ DÖNECEK Mİ?
Seçimin kaybedeni CHP'dir. CHP'nin 'Biz HDP'yi Meclis'e soktuk', 'AK Parti'nin tek başına iktidar olmasını engelledik' gibi bahanelerine kimse bakmaz! Peki, bu kayan oylar geri dönecek mi? Dönüp dönmeyeceği artık CHP'ye değil, MHP ve HDP'ye bağlı. Yani CHP, tıpkı futboldaki gibi rakibinin puan kaybetmesini bekleyecek. Bir de bu kayan oylar kaç puan, o da net değil. CHP hâlâ yüzde 30'u aşamayan, yüzde 25 ile yüzde 27 arasında dolaşan bir parti profili çiziyor. Bu arada CHP'nin 17 şehrin 13'ünde geçen seçime göre oy kaybettiğini de unutmayalım.
Bir parti düşünün ki; bir önceki seçimde MHP'nin, bu seçimde de HDP'nin barajı açmasına, kendisinden oy kapmalarına seviniyor. Ne yani, Almanlar galip gelince CHP de mi kazanmış sayılıyor?
Hani Galatasaraylılar, başkanlığı döneminde dokuz kez şampiyon oldukları Aziz Yıldırım'ın tekrar başkan seçilmesine Fenerbahçeliler'den daha çok seviniyor ya... Aynı hesap, Kemal Kılıçdaroğlu için de geçerli. Bu, Kılıçdaroğlu'nun kaybettiği altıncı seçim. Bu durum, CHP içindeki muhaliflerin yakında sesini yükseltir.
"Kemal Kılıçdaroğlu çok iyi, ilkeli insan" deniliyor ama iyi insan olmak, siyasi parti lideri olmak için tek başına yeterli bir özellik değil. Kılıçdaroğlu'nun liderlik vasfında eksiklikler var; güç abidesi olarak kendini gösteremiyor, bizde değil ama İskandinav ülkelerinde sevilecek bir karakteri var. Ayrıca Kılıçdaroğlu'nun bu seçimlerde yanlış yönlendirildiği de ortaya çıktı. HDP ve MHP'nin yükselişi; halkın vaatlerden çok partilerin siyasi duruşuna ve ideolojisine önem verdiğini ortaya koydu. Kuru kuruya alkışlamak, vaatte bulunmak yeterli değil; halk o vaatleri hayata geçirecek güce sahip olup olmadığınıza bakıyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA