Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Süper Lig'de 20 takım olmalı

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, kulüplerin anlaşması halinde ligden düşmeyi kaldırabileceklerini, Süper Lig'i 21 takıma çıkarmayı düşünebileceklerini ama buna önce tüm futbol ailesinin karar vermesi gerektiğini açıklamış.
Bunu bir seçim vaadi olarak söylemiyorsa ve kararlıysa kendisini kutlarım.
İki yıldır bu köşede Süper Lig'in 20 takım olması gerektiğini savunuyorum. Ama bu geçiş; küme düşme kaldırılmadan yapılmalı, alt ligden beş takım gelmeli ve 21 değil, 20 takım olmalı. Her hafta bir takımın bay geçmesi sağlıklı değil.
dengesizlik var
Maç başına para ödeyen ve ligin bu halinden memnun olan büyük takımların sistem değişikliğine karşı çıkması umursanmamalı. Takım sayısının artması, rekabeti ve seyir zevkini artırır.
Şimdi bazıları, 'Milli maçlar, Türkiye Kupası ve Avrupa kupaları yüzünden fikstür yoğun. Takım sayısının artması angaryayı artırır. Zaten birçok takım borç batağında. Fazla takım kaliteyi artırmaz' gibi birçok karşı gerekçe sıralayabilir. Bazılarında haklı olabilirler ama zaten bu sorunları doğuran da mevcut sistem değil mi?
Daha önce de yazdım:
İngiltere, İtalya, İspanya ve Fransa liglerinde 20 takım yer alıyor. Türkiye; İsviçre ya da İskoçya değil, 81 ili olan çok büyük bir ülke. 18 takım az.
Süper Lig'de önümüzdeki sezon Marmara ve İç Anadolu bölgelerinden altışar takım mücadele edecek. Ancak Akdeniz'den iki, Karadeniz'den iki, Ege'den bir, Güneydoğu Anadolu'dan da bir takım yer alacak. Bölgeler arasında dengesizlik büyük. Mesela Doğu Anadolu'dan takım yok. Trakya bölgesi desen, uzun yıllardır Süper Lig'de temsil edilmiyor.
Süper Lig'in sadece Marmara ve İç Anadolu bölgelerine hapsedilmesi; futbola hem rekabet, hem de ekonomik anlamda darbe vuruyor. Daha çok takım ve daha çok maç; daha çok gelir demektir. Yeni bir takım bir şehrin de kaderini değiştirebilir.
heyecan artar
Şu an Süper Lig'de seyircisi çok az, taraftar kültürü gelişmemiş takımlar varken; Karşıyaka, Göztepe, Adana Demirspor ve Diyarbakırspor gibi bir şehri temsil eden ve daha çok taraftarı olan takımlar ligde yer alsa heyecan artar.
Takım sayısının artması 14 yabancı kuralını dengeleyebilir ve böylece yerli futbolcular daha çok şans bulabilir.
Süper Lig, birçok milli maç ve devre arasına rağmen Mayıs ayında bitiyor. 20 takım olması, ligin yoğunluğunu artırmaz. Takımlar zaten onlarca gereksiz hazırlık maçı oynuyor. Artık Avrupa kupalarına eleme maçlarını geçmeden katılamıyoruz ve hep hüsran yaşıyoruz. Süper Lig'in erken başlaması, Avrupa kupalarındaki eleme maçlarına daha hazır çıkmamızı sağlar.
Özetle; takım sayısının 20'ye çıkması çöken futbolumuzu tedavi eder, kaliteyi, rekabeti artırır.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA