Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Bir insan gerçekte nasıl boğulur?

Suda boğulma vakaları, trafik terörüyle yarışıyor. Son üç haftada 100 kişi boğularak yaşamını kaybetti. Bu 100 kişi nasıl boğuldu biliyor musunuz? Çoğu yardım bile isteyemedi!
New York'un meşhur plajlarında cankurtaranlık yapan, ünlü Pia Carry adlı kurtarma yöntemini geliştiren deniz güvenlik uzmanı Frank Pia, gençliğinde kamerasıyla plajda boğulmak üzere olanları ve onların kurtarılmasını filme kaydetmiş.
Bütün görüntüler dikkatle analiz edildiğinde boğulma anlarının filmlerdeki gibi olmadığı ortaya çıkmış. Boğulanların neredeyse hiçbiri bağırmıyor ve yardım istemiyor. Çok sessiz ve çok hızlı, çoğunlukla etraflarındakilere hiçbir şey söyleyemeden, sadece yüzeyde kalabilmek için en fazla bir dakika mücadele ettikten sonra boğuluyorlar.
Pia, tesadüfen kaydettikleri bir vakayı şöyle anlatıyor: "Bir defasında 12 yaşlarında bir erkek çocuk boğuluyordu. Hem de yanında onu korumak için yüzen bir yetişkin olduğu halde. Çocuğun gözlerinde panikle yanındaki yetişkine baktığını görebiliyorsunuz. Ancak yetişkin yüzmeye devam ediyor. İlgisiz olduğu için değil, sadece çocuğun boğulmakta olduğunu fark etmediği için..."

ÇOCUKLARA DİKKAT
Pia ve bir başka ünlü deniz güvenliği uzmanı Mario Vittone; 2006'da 'On Scene' adlı dergiye birlikte yazdıkları makalede, 'İçgüdüsel Boğulma Tepkisi'ni şu şekilde anlatıyorlar:
"Birkaç istisna dışında boğulan kişi psikolojik olarak yardım isteyebilecek durumda değildir. Çünkü insan bedeninin önceliği nefes alıp vermektir, konuşmak değil... Boğulan kişinin ağzı su yüzeyinde yardım istemesine yetecek kadar kalmaz. O kısa sürede de ancak bir parça nefes almaya çalışır.
Boğulan kişi elini ya da kolunu sallayarak yardım isteyemez. Doğal içgüdülerle boğulan kişi kollarını iki yana açıp suyun yüzeyine bastırmaya ve böylece bir parça yüzeyde kalıp nefes alabilmeye çalışır.
Boğulmakta olan kişi suyun içinde aşağı yukarı dikey hareket eder ve dik durur. Yardım görmekte olduğunu hissetmediği sürece de ayaklarını oynatamaz. En fazla 60 saniye süren bu mücadele sonunda kendini tamamen bırakıp batar.
Boston Globe'a konuşan çocuk uzmanı Dr. Julie Gilchrist ise, boğulan çocukların suyun altına girince uyuyacağını düşündüklerini ve bu nedenle çocuk boğulmalarının çok daha hızlı ve sessiz gerçekleştiği uyarısında bulunuyor. Çocuklarda boğulma süresi 20-30 saniye."
Tüm bu bilgileri Cemal Demir'in 'Bir İnsan Gerçekte Nasıl Boğulur?' başlıklı makalesinden derledim. İşte boğulma böyle sinsi ve sessiz sedasız gelen bir ölüm.
Özetle; filmlerdeki boğulma anlarını kafanızdan silin. 'Az önce burada yüzüyordu, yavrum birden kayboldu' diyen anne ve babalarla aynı kaderi paylaşmak istemiyorsanız, çocuklarınızı bir an bile gözünüzün önünden ayırmayın.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA