Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Sokaklara kadın isimleri konsun

Fransız feminist aktivistler, geçtiğimiz çarşamba günü sabaha karşı Paris sokaklarının bazılarının isimlerini değiştirdiler: Nina Simone Sokağı, Mireille Meydanı vs.
Osez le Feminisme (Feminizme Cüret Edin) aktivistlerinin talebi; 2019'a kadar sokak tabelalarında kadınerkek eşitliğinin sağlanması. Çünkü Paris'te sokak, cadde ve meydan isimlerinin yüzde 97.4'ü erkek isimleri taşıyor.
Bizde durum nasıl dersiniz? Biraz araştırdım, sokak isimlerinin cinsiyetine dair sağlıklı bir veriye rastlamadım. Ancak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün, 1 Mart 2013 tarihi itibarıyla derlediği, en çok isim kullanılanlar listesi var. Listenin zirvesinde, adı 3 bin 618 farklı cadde ve sokağa verilen Atatürk bulunuyor. Hemen ardından 3 bin 008 yere konulan Cumhuriyet ismi geliyor. Listenin üçüncü sırasında ise, ilk 10'a giren tek padişah olan Fatih yer alıyor.
Listenin dördüncü sırasında dikkat çeken isim ise Gül. Ancak o da çiçek ismi olarak kullanılıyor. Bin 331 Gül isimli cadde ve sokak var. Bin 212 Okul, bin 211 Karanfil, bin 200 Lale, bin 197 Menekşe isimli cadde ve sokak listede birbiri ardına sıralanıyor. İlk 10'da Milli Şef İsmet İnönü ve İstiklal isimleri de yer alıyor.
Menekşe, Gül ve Lale çiçek cinsleri olarak kullanıldığına göre ilk 10'da cadde ve sokaklarda kadın ismi yok.
Paris'te bile sokak ve cadde isimlerinde yüzde 97.4 ile erkek üstünlüğü varsa bizde de durum pek farklı değildir herhalde. Yerel yönetimler, kadınerkek eşitliği için sokaklara ve caddelere bundan sonra daha çok kadın ismi vermeyi akıl ederler mi? acaba?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA