Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Canlı bomba nasıl seçiliyor?

Canlı bomba denince benim aklıma ilk Hany Abu-Assad'ın 'Vaat Edilen Cennet-Paradise Now' isimli filmi gelir. Keşke bu film bu aralar bir TV kanalında yayınlansa. Çünkü canlı bomba olan insanların psikolojisini çok iyi anlatıyor.
Filmde Filistinli 'Khaled', İsrail işgaline karşı neden canlı bomba olduğunu şöyle anlatıyordu: "Eğer hayat karşısında eşitliği sağlayamıyorsak, ölümü sağlarız. Şunu anlamalılar:
Eğer biz güvende değilsek, onlar da olmamalı." 'Paradise Now' aslında bir halkın çaresizliğinin insanları neler yapmaya sürüklediğini anlatan bir filmdi.
Şimdi intihar eylemcileri ve canlı bombalar için uzmanlar temelde şu tezi öne sürüyor: Terör örgütleri canlı bombaları genelde fakir ailelerin kendilerini dışlanmış hisseden gençlerinden seçiyor.
Kendisini başarısız, dışlanmış ve işe yaramaz hisseden gençler; intihar eylemleri için daha kolay eğitiliyorlar.
Dini ideolojiye sahip örgütler, canlı bombayı 'Şehit olacaksın, cennete gideceksin' vurgularıyla motive ediyorlar. Sol örgütler ise eylemcilerine devrim yolunda kahraman, efsane olmayı vâdediyor. En önemlisi, her örgüt canlı bombalara bu hayatta kalıcı bir iz bırakma, boş geçen hayatlarını anlamlı kılma fırsatı vâdediyor.
Canlı bombaların, kanser gibi ölümcül hastalıklara sahip ya da psikolojik sorunları olan kişilerden seçildiği de öne sürülüyor. Ama genelleme yapmak doğru değil. Örneğin 11 Eylül'de uçakları kullananlar iyi eğitimliydi; dostları onların böyle bir eylem yapacağını akıllarından bile geçirmemişti.
Eylemciler; çevrelerindeki insanlar tarafından iyi ve sakin bireyler olarak tanınıyorlardı.

DÜŞMANINI İYİ TANI
'Paradise Now'ın kahramanı 'Said'i canlı bomba olmaya iten neden ise cennete gitmekten çok ihbarcı babasının ailesinin alnına sürdüğü 'kara leke'yi temizlemek, onuru kurtarmaktı.
Elbette hiçbir canlı bomba eylemi, masum insanların katledilmesini haklı göstermez.
Ama bu eylemleri engellemenin en önemli yolunun da düşmanını iyi tanımak olduğunu unutmayalım. Canlı bombalar; her zaman psikolojisi bozuk, hasta, ezik insanlar olmayabilirler.
Yaptıkları eylem her ne kadar zalimce olsa da canlı bombaları hayvanlaştırmak terörü bitirmez. Aksine onları daha da çok motive eder. Onları katliam yapmaya sürükleyen nedenler ince detaylarda gizli aslında!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA