Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Hırvatistan'daki Türkiye

Hırvatistan'ın Zadar kentinde düzenlenen Zadar Doğuş Basketbol Turnuvası'ndan bahsetmiştim. O basın gezisinde Doğuş Grubu'nun Hırvatistan'daki marinalarıyla ilgili izlenimlerimi gündem yoğunluğundan yazamamıştım. Kısmet bugüneymiş.
Biz burada kendi kısır tartışmalarımız içerisinde boğulurken Türkiye'nin gücünü fark edemiyoruz. Oysa yaşanan tüm sorunlara rağmen Türkiye, yabancıların gözünde güçlü bir ülke. Avrupa Birliği'ne girmelerine rağmen Hırvatistan gibi birçok Balkan ülkesi ekonomik krizle boğuşuyor ve Türkiye'ye imrenerek bakıyorlar. Örneğin; Hırvat halkı, Doğuş Grubu'nun marina yatırımlarına minnettar.

DÖRT MARİNA HIRVATİSTAN'DA
Doğuş Grubu Hırvatistan CEO'su Cem Ecevit'le Zadar'daki D-Marin'leri gezme fırsatım oldu. Bir Doğuş Grubu şirketi olan DMarin'in; İyon, Ege ve Adriyatik denizlerinde 11 marinası bulunuyor. Bu marinaların dördü Hırvatistan'da. D-Marin, Hırvatistan'daki rıhtım sayısının yüzde 10'una sahip. Hırvatistan'ın en büyük marinası olan D-Marin Dalmacija'nın toplam bin 500 tekne bağlama kapasitesi var. D-Marin Borik, Zadar şehir merkezinde bulunan butik bir marina; denizde ve karada toplamda 227 tekne bağlama kapasitesine sahip. D-Marin Mandalina, denizde ve karada toplamda 479 tekne bağlama kapasitesi ile 140 metreye kadar megayatlar için Hırvatistan'ın en önemli süper yat marinası olarak hizmet veriyor.
Doğuş'un Hırvatistan'da otel ve rezidans yatırımları da var. Zadar'da Maraska içkileri fabrikası (100 yıldan fazla) lüks segment otel olarak renove ediliyor. Maraska Hotel ve Rezidans'ın açılış tarihinin 2018 olması bekleniyor.
Sibenik'teki D-Resort Sibenik'in ise 69 odası, her birinin özel havuzu bulunan üç villası bulunuyor. Doğuş Grubu'nun Hırvatistan'daki en lüks otel koleksiyonunda yer alan Villa Dubrovnik ise 56 konaklama ünitesinden oluşuyor.
Doğuş Grubu'nun asıl büyük yatırımı ise Hırvatistan devletinin sahibi olduğu 22 marinaya sahip ACI şirketinin yüzde 11 hissesini elinde bulundurması.

GENÇLERE İŞ İMKANI SAĞLIYOR
Doğuş, sadece ekonomik yatırımlarıyla değil; eğitime, kültür ve spor etkinliklerine yaptığı katkılarla da Hırvat halkının takdirini kazanmış. D-Marin Hırvatistan'ın, Drazen Petrovic ismiyle ünlenen Sibenik Basketbol Kulübü'nün ana sponsoru. Sibenik Turizm Meslek Yüksekokulu'ndan öğrenciler DMarin'lerde staj yapıp iş bulma şansına sahip.
En önemlisi ise şu an 350 çalışanı bulunan D-Marinler'de çalışan Türk sayısı beş-altı kişiyi geçmiyor. Özetle, Doğuş Grubu sayesinde Türk özel sektörü ekonomik krizle boğuşan Hırvatistan'ın gözbebeği olmuş durumda.
Hırvatistan tek bir örnek; Türkiye, dünyanın birçok bölgesinde özel sektör yatırımlarıyla dikkat çekiyor.
Türkiye büyük ve güçlü bir ülke; yeter ki, biz bu gerçeği kendi kısır iç çekişmelerimizin arasında unutmayalım!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA