Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Görme engellilere büyük hizmet

Bir görme engelli sinemaya gider mi? Giderse filmi nasıl takip eder?
Filmdeki konuşmaları takip edebilir ama görüntüyü nasıl kafasında canlandırır? Yanındaki insan ona sahneleri betimleyebilir mi? Önceki gün Turkcell'in görme engelliler için geliştirdiği yeni cep telefonu uygulamasının Zorlu'daki tanıtımına gidene kadar bu sorular hiç aklıma gelmemişti. Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Burak Sevilengül de konuşmasına şöyle başladı: "Araştırmalarımız sırasında görme engelli dostlarımızın en çok yapmak istedikleri şeylerden birinin sevdikleri ile birlikte sinemaya gitmek ve izledikleri filmdeki hiçbir ayrıntıyı kaçırmamak olduğunu öğrendik."
Sevilengül bunu öğrendikten sonra Turkcell, Young Guru Academy ve Sesli Betimleme Derneği ile birlikte, sinemayı görme engelliler için ulaşılabilir hale getiren yeni bir aplikasyon geliştirmiş.
Bu uygulamayı dün biz gazeteciler de test ettik.
Önce Turkcell Hayat Ortağım mobil ugulamasını telefonlarımıza indirdik, sonrası basit. Kulaklığı takıyorsunuz, uygulamadaki sinema mönüsüne tıklıyorsunuz o kadar. 'Cepten Sesli Betimleme' uygulaması kendiliğinden hangi salonda olduğunuzu, hangi filmi izlediğinizi buluyor ve tam filmle birlikte sesli betimleme yapmaya başlıyor.
Biz bu uygulamayı BKM'nin yapımcılığını üstlendiği 'Hayat Öpücüğü' filminde denedik. Uygulama filmde konuşmaların olmadığı bölümlerde sahneyi, karakterleri ve yaptıkları hareketleri tasvir ediyor.
Bu görme engelliler için önemli bir hizmet aslında. Orada konuştuğum görme engelliler, "Eskiden sinemaya gidemiyorduk, artık yanımızdakileri de rahatsız etmeden film izleyebileceğiz" dediler. 'Cepten Sesli Betimleme' uygulaması, Türkiye'nin birçok yerinde, birçok salonunda hizmet verecek. Bu uygulamanın ücretsiz olması ve bu servisin sadece Turkcell'lilere değil, diğer operatörlerdeki abonelere de açık olması, görme engelliler için sevindirici bir diğer haber. Turkcell'in 'Hayat Ortağım' uygulaması ve birçok sosyal yardım projesine imza atması, markanın prestijine büyük artı kazandırıyor. Bu son uygulama Turkcell için teknoloji anlamında da dünya standartlarında büyük bir gövde gösterisi oldu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA