Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Maçı ekrandan izleyen yorumcuya güvenilir mi?

Ne zaman bir maçı stadyumda izleyip eve dönüp TV'deki futbol yorumlarını takip etsem dumura uğruyorum. Ben mi başka bir maç izledim acaba diye düşünüyorum. Evet, tartışma konumuz; TV'den maç izleyip yorum yapılır mı?
Basketbol, voleybol, atletizm müsabakalarını TV'den izleyip çok rahat yorum yaparsınız, çünkü müsabakayı her açıdan net görürsünüz ama futbolda en sağlıklı yorumu yapmak için maçı stadyumda izlemeniz gerekir.
Örneğin; sağ tarafta atak varken, solda neler olduğunu göremezsiniz.
Sahaya dizilişleri anlayamazsınız, maç içerisindeki diziliş değişikliklerini geç kavrarsınız. Topsuz alanda futbolcuların ne yaptığını, yenilen goldeki hatalar zincirinin başlangıcını da net göremezsiniz.
Bir futbolcu maç boyunca yatar ama iki pozisyondaki mücadelesi üç dakikalık özete girerse "Vay ne iyi oynadı" dersiniz vs. Özetle maçı TV'den izleyen yorumcu; analiz yaparken hem kendini, hem de ekran başındaki milyonları yanıltır.
Bir de o yorumcu köşe yazıyorsa hata daha da büyür. Elbette bu eleştirilerim normal taraftara değil, işi yorumculuk olanlara, bu işten büyük paralar kazananlara!
Bizim ekrana çıkan futbol yorumcuları burunlarından kıl aldırmıyorlar ama "Maçı nerede izledin?" diye sorduğunuzda eskiden mahcup bir tavırla "Canlı yayın var, mecburen ekrandan izledim" derlerdi. Şimdi ise TV'den izlediklerini söylediklerinde hiç canları sıkılmıyor. Belki de artık 'Maç TV'den izlenir' diye düşünüyorlar.
Hadi arada stadyumdan da izlersin bunu anlarım, yahu yıllardır maça gitmeyip ekranda, köşelerinde futbolcuların, antrenörlerin kellesini alan yorumcular var! Sorsan en son Tanju'yu sahada izlemiştir! Halbuki maçı stadyumda izlese, yanında TV ekranı da var, çok çok daha sağlıklı analizler yapabilirler.
Genç yorumcular da tembel, onlar da maçı stadyumda izlemiyorlar. Benim anlamadığım şu; madem bu işten ekmek yiyorsun, neden maça gitmiyorsun?
Normalde yorumcuların arada sırada antrenmanları da takip etmeleri lazım, bizde hayatı boyunca antrenman izlememiş yorumcuların sayısı daha çok!
Olayın bir de TV yayıncılık tarafı var. Evet, maç sonu stadyumdan canlı yayın yapmak maliyetli, lakin bu yayınları çok sıfır maliyete yapacağınız 4.5G teknolojisi var artık. Hadi stüdyoda hazır yorumcun olsun, bari hiç olmazsa tribünden de yorum al.
Örneğin Fransa'da Beinsports, maç yayınlarında hem yorumcu kullanıyor, hem yedek kulübelerindeki yaşananları öğrenmek için saha kenarındaki muhabirlerinden canlı yayında bilgi alıyor, hem de maç öncesi, devre arası ve maç sonu stadyumdaki yorumculardan yorum alıyor.
Dünyadan bunun gibi daha çok örnek gösterebiliriz.
Bizde ise birçok kanalda ya kahve muhabbeti ya da maçı ekrandan izleyip eksik bilgiyle izleyiciyi yanıltan yorumcular var. Üç dakikalık maç özetiyle üç saat yayın yapma konusunda ise rekorlar kitabına gireriz. Futbolcuları, teknik direktörleri, yöneticileri her programda yerin dibine sokan futbol yorumcularının hali içler acısı; mesleklerinin birinci sorumluluğunu, maça gitmeyi bile yerine getirmiyorlar.
Diğer eksikleri siz zaten biliyorsunuz!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA