Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Bir YSK, RTÜK klasiği: a Haber'e acımasız ceza

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ve Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), a Haber'e 17 yayın durdurma cezası daha verdi.
Böylece 1 Kasım 2015'teki seçimlerin ardından a Haber'e verilen ceza sayısı 24'e çıktı.
Bu kez a Haber'in partilere yönelik eleştirisel haberleri cezalara gerekçe gösterildi.
Örneğin; CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, 7 Haziran seçimleri öncesi aralarında a Haber'in de bulunduğu bazı televizyon ve gazeteler için "8-9 Haziran'da ilk işimiz bu kirli gazetelerin tamamına el koymak olacaktır" diye bir açıklama yapmıştı. Ama a Haber'in bu sansürcü zihniyeti eleştirmesi cezaya gerekçe gösterilmiş.
Aynı şekilde MHP lideri Devlet Bahçeli'nin 'hayırcı' uzlaşmaz tutumunu, HDP'li belediyelerin PKK'yı savunan açıklamalarını eleştirmek de ceza nedeni sayılmış.

80'LERİN KAFASI BU!
YSK ve RTÜK, a Haber'e ceza kesmeyi otomatiğe bağladı. Daha önce de cumhurbaşkanlığı ve 7 Haziran seçimleri sonrasında 100'e yakın durdurma ve uyarı cezası verilmişti a Haber'e. O zaman da absürd gerekçelerle cezalar verilmişti. Örneğin Türkiye'nin başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı bir özel röportaj yayını bile ceza almıştı. Adı üstünde özel röportajdı; yorumsuz, sunucu soruyor, Başbakan da yanıtlıyordu.
Ülkeyi yöneten, önemli açıklamalarda bulunuyorsa yayının süresinin uzaması ceza alma nedeni olabilir miydi?
Türkiye'de oluyordu işte!

YASA DEĞİŞMELİ
Dünya televizyon tarihinde a Haber kadar üst üste bu kadar çok ceza alan başka bir kanal yoktur herhalde. Bu da bir çeşit sansür aslında. İşin garibi; sansürden şikayetçi olan gazeteciler, TV yorumcuları, a Haber'e ceza kesilince hiç ses çıkarmıyorlar, en küçük bir eleştiride dahi bulunmuyorlar.
Daha önce de yazdım; YSK ve RTÜK hâlâ 80'li yıllarda yaşadığımızı sanıyor galiba ve tek kanallı dönemden kalma seçim yasaklarıyla a Haber'i cezalandırıyor.
80'li yıllardan bu yana dünya ve medya çok ama çok değişti. YSK ve RTÜK, 80'li yılların kafasıyla ceza kesmeyi bırakmalı, bırakmıyorlarsa da yeni yasalar ve uygulamalar hayata geçirilmeli.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA