Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Son Marksist: Ali Koç

Antalya'da düzenlenen G20 Zirvesi öncesinde iş dünyasının zirvesi B20 toplantısında konuşan Ali Koç'un 'kapitalizm karşıtı' açıklamaları büyük ilgi çekti. "Eşitsizliğin ortadan kalkması için kapitalizmin ortadan kalkması gerekir.
Ben en azından eşitsizliğin minimum seviyeye indirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Gerçek sorun kapitalizmdir" diyen Koç'la ilgili sosyal medyada 'Kapitalizmle mücadelede Ali Koç'un yanında olmak isterdim ama yeterli param yok' gibi espriler yapıldı.
Ben en çok kapitalizmle savaşan liderler arasında Ali Koç'un da yer aldığı caps'e güldüm.
Esprileri bir tarafa bırakırsak; Ali Koç'un açıklamasını samimi ve eleştirilerini de yerinde buluyorum. Bizde çok gündeme gelmiyor ama her G20 Zirvesi'nde küresel ekonomi karşıtı Occupy hareketi ve gösterileri çok ses getiriyor. 'We are % 99' sloganıyla hareket eden Occupy hareketi, en basit tabirle 'Biz orta gelirliler, fakirler; dünya nüfusunun yüzde 99'uyuz. Global ekonomi, banka ve borsa sektörünün modern köleleriyiz' diyor.

UÇURUM BÜYÜK!
Geriye kalan yüzde 1 ise insan aklının almayacağı kadar zengin! Oxfam'ın araştırmasına göre; dünyada en zengin konumda bulunan 85 insanın toplam serveti, dünyadaki en fakir 3.5 milyar insanın toplam malvarlığına denk. Bazı ekonomistler, bu gelir dağılımındaki eşitsizliğin ve ağır çalışma koşullarının sürdürülebilir olmadığını söylüyor.
Eğer böyle devam ederse gelecekte bir gün bu adaletsizlik, dünya çapında halk ayaklanmalarına neden olacak. G20 Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "İşverenlere tavsiye ediyorum; biraz az kazanın, kazandıklarınızı dar gelirli insanlarla paylaşın. Fakiri tahrik etmeyelim" demesi de önemli. Bu gerçeği artık birçok siyasi lider ve zengin işadamı da söylüyor.
Örneğin dünyada eşitsizlikleri azaltmak için 'daha yumuşak bir kapitalizm'i savunan Bill Gates, daha adil bir gelir dağılımı için servetinden büyük bağışlarda bulunuyor. Bu yıl ABD'de büyük ilgi gören 'Mr. Robot' dizisi de küresel ekonomiye ve banka sistemine savaş açan bir hacker'ın maceralarını anlatıyor. Özetle, dünyada vahşi kapitalizme karşı eleştiriler çığ gibi büyüyor.
Ali Koç'un açıklamasında da asıl tartışma konusu; bir ekonomik sistem olarak kapitalizm ve onun yarattığı gelir dağılımındaki korkunç adaletsizliktir.
Bu ekonomik sisteme; Ali Koç da, asgari ücretle çalışanlar da, beyaz ve mavi yakalılar da, madenciler de vs. üreten, çalışan herkes giriyor. Bu adil olmayan ekonomik sistemi düzeltmek için de hepimizin çalışması gerekiyor.
Bu yüzden Türkiye'nin en büyük patronlarından biri olan Koç'un kapitalizm eleştirisi gayet mantıklı ve yerinde bir açıklama oldu. Koç'un açıklamalarının 'Kahrolsun Proleterya, emperyalizm', 'Yaşasın halkların kardeşliği' gibi sloganların atıldığı işçi gösterilerinden bile daha çok ses getirdiğini düşünüyorum.
Hayat ne enteresan değil mi? Koç'un kapitalizm eleştirisinin greve giden işçilerden daha çok ses getirmesi üzerine de ayrıca bir popüler kültür eleştirisi lazım aslında!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA