Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Cem Yılmaz yine golü atamadı

Son dönemde o kadar çok yüzeysel, vasat yerli komedi filmi çekildi ki; 'Ali Baba ve 7 Cüceler' kalitesiyle bu yapımlar arasında klasman üstü kalıyor. Lakin filmin yaratıcısı, stand-up'larıyla Türkiye'de mizah anlayışını değiştiren, sınıf atlatan Cem Yılmaz olunca beklenti yüksek oluyor.
Filmin, 'Cüccaciyeci Şenay' ve kayınbiraderi 'İlber'in, bahçe süsü yedi cücelerini satmak için İstanbul'dan Bulgaristan'daki bir fuara gitmeleriyle başlayan ve 'Açlık Oyunları'nı hatırlatan bir hayatta kalma macerasına dönüşen öyküsü, daha baştan Cem Yılmaz'ı yarı yolda bırakıyor. Öykü, filmi sürükleyemeyecek kadar zayıf ve bütünlükten yoksun. Cem Yılmaz, bu zayıf öyküyü zekice yazılmış diyaloglar, aksiyon sahneleri, durum ve diyalog komedileriyle doldurmaya çalışmış ama temeli baştan sağlam atmadığı için ortaya tatmin edici bir film çıkmamış.
İzleyicinin bir Cem Yılmaz filminden temel beklentisi elbette çok gülmek ama Yılmaz'ın sinema serüvenindeki asıl derdi; fark yaratmak, güldürmenin de ötesine geçip tek bir sahnede 'Evet bu bir Cem Yılmaz filmi' diyeceğiniz kendi sinema geleneğini yaratmak ve gelecek nesillerin de izleyebileceği kalitede bir yapım ortaya çıkarmak. Tabii ki tüm bu güzellikleri ortaya çıkarmak zor!
Yılmaz, zor olanı başarmaya çalışıyor ama bunu bir türlü başaramıyor.

AYRINTIDA BOĞULMAK
'Ali Baba ve 7 Cüceler', sahne sahne bakıldığında; Barış Manço ve İzzet Altınmeşe'ye saygı duruşunda bulunan esprileri, Yılmaz'ın hem kendi filmlerine, hem de siyasi gündeme dair yaptığı göndermeler, Beyaz Türk-muhafazakar insan çatışmasından doğan müthiş tespitler gibi birçok güzelliği bünyesinde barındırıyor. Ama Yılmaz, tüm bu güzellikleri ve daha fazlasını yapmaya çalışırken ayrıntılarda boğuluyor.
Yılmaz filmine fazla misyon yüklerken, komedi çektiğini unutuyor, komedi sadece bir-iki sahnede zirveye ulaşıyor ama filmin geneli izleyiciyi sadece tebessüm ettiriyor.
Yılmaz filmlerinde senaryoyu en küçük diyaloga kadar kendisi yazıyor, yönetmenlik yapıyor, hem başrolü, hem kötü adamı oynuyor vs... Yılmaz belki de her şeyi kendi yapmak isterken dağılıyor.
Filmin ana karakterinde de sorun var; 'Cüccaciyeci Şenay' karakteri filmi sürüklüyor, durum komedilerine zemin hazırlıyor, en çok sahneyi o alıyor ama fazla güldürmüyor. 'Ali Baba ve 7 Cüceler'deki yan karakterler, 'Cüccaciyeci Şenay'dan daha komik.
Fimde diyalog komedisinin yükünü çeken muhafazakar kaderci 'İsmail' (Can Yılmaz), Beyaz Türk 'Tayanç Pakça'(Yosi Mizrahi) , 'Kenan Memedov' (Zafer Algöz); müthiş karakterler ama az sahne alıyorlar. Yılmaz izleyicide şok etkisi yaratayım, sürpriz yapayım derken filmin tüm yükünü 'Cüccaciyeci Şenay'a yüklüyor ve buna filme güzel kız kontenjanından dahil olan Irina Ivkina'nın kötü oyunculuğu da eklenince izleyici sıkılıyor.
Ne yazık ki, Yılmaz yeni filminde de golü atamıyor, gerçek potansiyelini sahaya yansıtamamış müthiş yetenek olarak maçtan ayrılıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA