Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

O bir hayal avcısı

Bir çocuk üniversiteden mezun olana kadar geçen sürede hayal gücünün yüzde kaçını kaybediyor dersiniz?
Yüzde 98'ini! Bu, bir araştırma sonucu.
Elbette hayal gücünü taze tutan ve bu sayede farklılık yaratmayı başaran insanlar da var ama büyük çoğunluk, çocukluktan itibaren 'Bunu yapma', 'Bu yasak' direktifleri, tek tip insan yetiştirmeye odaklı eğitim sistemi, gelecek kaygısı vs. gibi birçok neden yüzünden yavaş yavaş hayal gücünü kaybediyor. Halbuki bugün Mars'a yerleşmeyi tartışmamız, cep telefonlarımızın dünyayı bir köye dönüştürmesi; hep hayal gücümüz sayesinde oldu.
Bu giriş cümlelerimin ilham kaynağı Semih Yalman... O bir hayal avcısı, gençleri hayal kurmaları için cesaretlendiren adam. Harvard Business School'da eğitim gören, Gillette, WEF, Ambrosetti, National Geographic gibi birçok önemli şirket ve kurumda yöneticilik görevleri üstlenen, Sabancı, Koç gibi saygın üniversitelerde dersler veren ve şu sıralar Doğuş Grubu Gayri Maddi Varlık Yönetimi Başkanlığı'nın yürüten bir hayal avcısı Semih Yalman.
Yalman'ın gençleri nasıl motive ettiğini, bir grup gazeteciyle birlikte Bugün Günlerden Yarın platformunun Manisa'da Celal Bayar Üniversitesi'nde gerçekleştirdiği etkinliği takip ederek öğrenme fırsatı buldum.

20 ÜNİVERSİTEYE GİDİLDİ
Şahenk İnisiyatifi tarafından hayata geçirilen Bugün Günlerden Yarın platformu, üniversiteleri ziyaret ederek, gençlere ilham veriyor. Bugüne kadar Anadolu'daki 20 üniversitede 19 bin öğrenciyle bir araya gelen bu platform; gençleri kendi başarı öykülerini yazmaları için teşvik edip onlara kişisel gelişim danışmanlığı sunuyor.
Akademisyenlerden gazetecilere, ünlü sanatçılardan profesyonel yöneticilere kadar birçok alanda başarılı kişiyi ve onların öykülerini öğrencilerle buluşturan Bugün Günlerden Yarın; özellikle Anadolu'nun ücra köşelerindeki üniversiteleri ziyaret ediyor.

50 DANIŞMAN VAR
Örneğin bizim takip ettiğimiz Manisa'daki etkinliğe Semih Yalman'la birlikte, kişisel dönüşüm uzmanı Aret Vartanyan, Doğuş Müşteri Sistemleri CEO'su Hakan Kaplan, National Geographic Young Explorer Ricky Qi ve ünlü sanatçı Sertab Erener katıldı.
Her katılımcı, gençlerin ufuklarını açacak konuşmalar yaptı. Yalman; 'bağ', 'bağlanmak' olguları üzerine zeka açıcı bir giriş yaptı. Vartanyan adeta bir stand-up'çı gibi eğlenceli bir konuşma gerçekleştirdi. Kaplan, iş yaşamındaki tecrübelerinden örnekler verdi vs.
Öğrenciler konuşmaların o kadar çok etkisinde kaldılar ki, Yalman'ın bir dakikalık sürede öğrencilere hayallerini anlatma fırsatı sunduğu dreamstalk bölümünde salonda adeta bir Metrobüs kuyruğu oluştu.
Ne yazık ki, çoğu öğrenci, 'Hayalin ne?', sorusunu 'Kendin için ne istiyorsun?' diye anladı. Kaplan'a staj başvurusunda bulunan da vardı, hayat hikayesini anlatan da... Yalman'a neden böyle diye sorduğumda "Ne yazık ki, çocuklar hayal kurmayı bilmiyorlar, hayal etmeyi unuttular. Biz de zaten onları harekete geçirmek için burdayız" dedi.
Bu platformda hizmet veren tam 50 danışman var. Bu danışmanlar, gerek üniversitelere yaptıkları ziyaretlerde, gerekse bugungunlerdenyarin. com'a üye olup hayalini, projelerini anlatan öğrencilere yardımcı oluyor.
Bugüne kadar siteye üye olan tam 8 bin öğrenci akademik ve kişisel eğitim danışmanlığı hizmeti almış. Yani bu siteye giren gençlere mutlaka ulaşılıyor.
Örneğin öğrenci Onur Güler, bu platform sayesinde ünlü fotoğrafçı Zeynel Abidin'in yanında staj yapmış.
Kerem Albayrak adlı öğrenci, Haber Türk gazetesi müzik yazarı Sırma Karasu'dan danışmanlık desteği almış.
Bir diğer öğrenci Merve İnanduçar, yazdığı kitabını Aret Vartanyan'ın editoryal desteğini de alarak tamamlamış ve basımı platform aracılığıyla gerçekleştirilmiş. National Geographic Young Explorer bursunu öğrencilere açan platform, öğrencilere Boğaziçi Üniversitesi'nde seminerler düzenlemiş.
Yalman, bu platformun hayata geçmesinde Ferit Şahenk'in vizyonunun ve desteğinin büyük rol oynadığını da belirtti. Ferit Şahenk, özetle Yalman'a "Bütçe önemli değil, git gençlere destek ol, onların hayallerini gerçekleştirmesine yardımcı ol" demiş. Yalman da "Üniversitelerde konser düzenlemek kolay.
Biz öğrencilere daha farklı ve verimli olacak bir projeyle ulaşmaya çalışıyoruz" diyor.
Manisa'da hayalini anlatmak için sahneye çıkan bir genç, "National Geographic'de fotoğrafçı olmayı hayal ediyordum ama bu hayalimden vazgeçmiştim. Bu konuşmalar o hayalime yeniden sarılmamı sağlayacak" deyip teşekkür etmişti. Bugün Günlerden Yarın'ın o gence tekrar hayaline sarılması için cesaret vermesi bile bence ne kadar anlamlı bir proje olduğunu gösteriyor. Belki de gelecekte bir gün o gencin çektiği fotoğrafları konuşacağız.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA