Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

TEOG yüzünden intihar etmek

Bursa'da babası öğretim görevlisi, annesi doktor olan 13 yaşındaki Ayşe Berrin Yılmazlar, TEOG sınavından istediği puanı alamayınca bunalıma girip intihar etti. Zavallı Ayşe, banyoda kendisini bornoz kemeriyle astı. En büyük acı, evlat acısı; Allah, Ayşe'nin ailesine sabır versin.
Daha geçtiğimiz hafta İzmir'de Umut Okay Giriş (15), takdir alamadığı için dördüncü kattan aşağı atlayıp intihar etmişti. Kim bilir böyle haber olmayan daha ne çok vaka yaşanıyordur.

HAYATIMIZ SINAV
Elbette bu intiharlarda ailelerin çocuklarını başarı için aşırı güdülemesinin de payı olabilir. Ama aileler de burada kurban durumunda aslında; en büyük acıyı onlar yaşayacaklar bundan sonra!
Elbette bizim gibi büyük nüfuslu ülkelerde eğitimde eleme yapmak için sınav şart ama en azından sadece sınava dayalı bir eleme sisteminden kurtulmalıyız. Dershanelerin kapanması önemli bir adımdı ama bu sınav sistemi kanserli bir hücre gibi tüm eğitim sistemine öyle bir yayılmış ki, tedavisi çok zor. Liseye girerken TEOG sınavları, üniversite sınavı, üniversiteyi bitirince KPSS, doktor olsan bu kez uzmanlık sınavı vs. Bazı mesleklerde sınav ömür boyu devam ediyor bu ülkede. Hayatımız sınav! Halbuki üniversite bile okumayıp iyi yerlere gelmiş insanlar var. Bu başarılı insanlar, çocuklara alternatif ilham kaynakları olarak gösterilmeli. Sanat ve spor eğitimi ne yazık ki, en pahalı kolejlerde bile göstermelik yapılıyor Türkiye'de. Meslek liseleri hâlâ atıl durumda, keşke Almanya'daki gibi; çocukları direkt meslek sahibi yapacak, hayata bir işle atılmalarını sağlayacak yapıya ulaşsalar. Ya da Finlandiya, Norveç gibi eğitimde ezberden çok yaratıcı düşünceye önem veren eğitim sistemlerini örnek alsak.

RAHAT BIRAKALIM
Bir de çocuklarını sadece başarıya odaklı yetiştiren kariyer bağımlısı aileler var. Elbette başarı önemli ama bir çocuğun hayatından daha önemli değil! Hayatta her şey iyi bir meslek sahibi olup çok para kazanmak değil! 'Sokak ekonomisi' diye araştırmalar yapıldı. İstanbul'da mısırcıların yazın aylık net karı 7 bin 500 TL. Kışında kestane satıp birçok meslek grubundan daha çok para kazanıyorlar. Batsın TEOG notlarınız, sınavlarınız, kariyeriniz! Çocukları rahat bırakın; hayallerinin peşinden gitsinler, onlara önce mutlu olmayı öğretin!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA