Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Gerilla Füsun Demirel!

Önce özet geçelim.
Ünlü oyuncu Füsun Demirel, Cumhuriyet'e verdiği röportajda HDP'ye övgüler düzüp gençliğinde dağa çıkmak istediğini, bir gerillayı ya da gerilla annesini canlandırmayı arzuladığını söyledi. Ayrıca Sur'da, Silopi'de, Diyarbakır'da yaşananları örnek gösterip Gezi ruhunun topyekun her yerde yaşanması gerektiğini belirtti.
Halktan bu röportaja tepki gelince, Demirel hemen geri vites yapıp sözlerinin yanlış anlaşıldığını açıkladı: "Gerilla, yaratılmaya çalışılan algı gibi sadece PKK ile özdeş bir kavram değildir... Salt bir mücadele alanını örnek vererek 'Gerilla olmak istiyorum' demedim."
Bazı gazeteler ve medya siteleri de 'Füsun Demirel'e yargısız infaz yapılıyor', 'Füsun Demirel linç ediliyor' yaygarası kopardılar.

DAĞA ÇIKMAK İSTEMİŞ
Peki, Demirel o röportajda ne diyordu:
Küçükken güncenize şöyle yazmışsınız: "Devrimci olup silahı alacağım, bu haksızlıkları yapanları kurşuna dizeceğim." Yaş ilerledikçe haksızlık yapanlarla mücadele yöntemleriniz evrildi mi?
Aslında kafamda hiçbir şey değişmedi, inan bana! Yaşım ve fiziksel durumlardan ötürü onlar biraz hayal oldu. Dağa filan çıkacaktım sözde!
Hatta babamın beni yurt dışına yollama sebebidir; "Bir gün bu kızı cezaevi kapısına gidip beklemektense, hasret çekerim; yeter ki gitsin buralardan" dedi.
1977 yılında, Türkiye'de en yoğun sağ-sol çatışmalarının olduğu dönemde bir gün valizimi hazırladılar, 'Hadi kızım İtalya'ya' diye yolladılar.
Oynamak istediğiniz bir rol, bir oyun kaldı mı?
Çok var. Mesela o dağlardaki gerilla kızları oynamayı çok istedim. Belki bir gerilla annesi olurum artık ya da anneannesi. Kadınların özgürleşmesi adına çalışmak ve üretmek istiyorum. Bütün bir hayatımı buna adadım. Ölene kadar da devam edeceğim... 'Füsun Demirel linç ediliyor' diyenler, ya röportajı okumamışlar ya da halkla dalga geçiyorlar! Kimse kimseyi aptal yerine koymasın!
Demirel; ETA'ya ya da Tamil Kaplanları'na katılmaktan bahsetmiyor. Bir oyuncu olarak Demirel, bir PKK'lıyı, hatta Hitler'i de oynayabilir, bunda sorun yok. Bir oyuncu aynı fikirde olsun ya da olmasın her karakteri canlandırabilir. Ama Demirel'in söyledikleri daha kötü; o bir teröristi (gerilla) canlandırmayı canı gönülden seve seve istiyor. Zaten babası yurt dışına göndermeseymiş terörist (gerilla) olacakmış.
Bu arada Demirel'in bahsettiği devrimcilikten Deniz Gezmiş'ler ya da 80 öncesi sol örgütler akla gelebilir.
Ancak röportajın genelinde Demirel'in ayrılıkçı Kürt hareketlerine olan yakınlığı seziliyor. Kaldı ki, PKK yerine bir sol örgüt için dağa çıkmayı istemesi de terörü desteklediğini gösterir.

SEMPATİZAN ÇOK
Daha da vahimi Demirel, gençken güncesine yazdığı düşüncelerinin hâlâ değişmediğinin, "İnanın bana" diyerek altını çiziyor. İnandık sana Füsun Demirel, fırsatın olsaymış dağa çıkacakmışsın.
Bir insan teröristlere sempati duyduğunu ancak bu kadar net ifade eder.
Asıl üzücü olan; 'Yalan Dünya'nın, 'Sıdıka'nın sevimli annesinin bunları söylemesi. Ne yazık ki, Demirel ile aynı kafada olan PKK sempatizanı birçok oyuncu var. Bunlar Türkiye'de meslek sahibi olup para, şöhret, her şeyi kazanıp kendi çevrelerinde 'duyarlı görünme' kaygısıyla gerilla güzellemeleri yapıyorlar. Canlı bombalarla masum çocukları öldüren PKK'ya dolaylı yoldan destek çıkıyorlar. Elbette ortalık karışık; şu aralar ses çıkarmıyorlar!
Füsun Demirel geç kalmış değil, isterse dağa çıkabilir ama bir anne olarak önce şu soruya yanıt versin: Ankara'da bombalı saldırıda hayatını kaybeden çocuklarının parçalanmış bedenlerinin bir araya getirilmesini bekleyen aileleri izledi mi? O bombayı patlatanlar, önce dağa çıkıp eğitim alıyor!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA