Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

1 milyon 142 bin otizmli var!

Geçtiğimiz cuma akşamı Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nin düzenlediği Sekizinci Renk Otizm Farkındalık Projesi gecesi için Haliç Kongre Merkezi'ndeydim.
Gecenin en anlamlı konuşmasını otizmli Kaan'ın annesi yaptı. O anne, önce Kaan'la birlikte parkta oynarken nasıl diğer aileler tarafından dışlandıklarını anlattı.
'Al çocuğunu git buradan, çocuklarımızı korkutuyor' diyenler bile oluyormuş.
Kaan'ın annesi, hemen her gün böyle anlayışsız insanlarla mücadele etmek zorunda kaldığını söylüyordu.
Bu durum, toplum olarak otizm konusunda ne kadar bilgisiz olduğumuzu özetlemeye yetiyor aslında.
Kaan'ın annesi, yine aynı konuşmada, çocuğunun bir restoranda ağlama krizi geçirirken yardıma koşan gençleri anlatarak bizlere umut da aşıladı.
Ne mutlu Kalyoncu Ailesi'ne ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi'ne... Sekizinci Renk Otizm Farkındalık Projesi'yle hem otizmli çocuklara yardımcı oluyorlar, hem de otizmle ilgili toplumda büyük bir farkındalık yaratıyorlar. Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nin otizmli çocuklar için öğretmen yetiştirmesi de övgüyü hak ediyor.

KALYONCU'DAN BÜYÜK DESTEK
Gecede anlamlı bir konuşma yapan Emine Erdoğan'ın da belirttiği gibi; otizm, 1950'li yıllarda 10 binde bir görülürken, şimdi her 68 çocuktan birisine otizm teşhisi konuyor.
Kanser gibi yaygın pek çok hastalıktan çok daha fazla görülme riski var. Ne yazık ki, farkındalığımız o derece yüksek değil.
Türkiye'de 0-18 yaş arasında 352 bin, toplamda ise 1 milyon 142 bin 586 otizmli olduğu tahmin ediliyor. Aile fertleriyle birlikte otizmden etkilenen yaklaşık 4.5 milyon insan var. Otizmli çocuğu olan aileler; ev bulmakta zorlanıyor, komşularının tacizine uğruyor ve en kötüsü çocuklarını okula yazdıramıyorlar.
2014-2015 yılında kaynaştırma eğitimi alan 182 bin 917 öğrenciden sadece 2 bin 119'u otizmli. Okula gidemeyen otizmli bireyler, bulamıyor ve yaşama katılamıyor.
Otizmli insanların sorunlarını giderecek eylem planı hazır aslında. Otizm Dernekleri Federasyonu'nun hazırladığı 68 madden oluşan Otizm Eylem Planı, üç yıldır hayata geçmeyi bekliyor. Hükümet, otizmli insanların sorunlarına karşı duyarlı. Umarım bu duyarlılık, Otizm Eylem Planı'nın hayata geçmesiyle zirveye ulaşır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA